Yayın:
Gıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı

dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran
dc.contributor.buuauthorÇetin, Ece
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-12-01T13:17:24Z
dc.date.available2020-12-01T13:17:24Z
dc.date.issued2012-09-30
dc.description.abstractBakteriyofajlar, yalnız bakteri hücrelerini enfekte eden ve parçalayan viruslardır. Günümüzde bakteriyofajların potansiyel uygulamaları arasında, antibiyotiklere alternatif olarak hayvan sağlığında terapotik amaçlı kullanımları ile gıda zinciri boyunca patojen bakterilerin tespitinde ve gıda biyopreservasyonunda kullanımları yer almaktadır. Son yıllarda ise gıda katkı maddesi olarak kullanımlarının onaylanması, yenilebilir viruslar hakkında yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bu makalede, gıda kaynaklı patojenlerden Escherichia coli O157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Enterobacter sakazakii’nin kontrolünde bakteriyofajların kullanım olanakları ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.
dc.description.abstractBacteriophages are viruses, which only infect and lyse bacterial cells. Today, within the potential applications for bacteriophages are: their use as therapeutic agents, alternative to antibiotics, in sustaining animal health; their use as biopreservation applications and for pathogen reduction in the food chain. Also, their recent approval in use as food additives has caused an increase in research on these edible viruses. In this article, studies on the control of foodborne pathogens namely, Escherichia coli O157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Enterobacter sakazakii, by the use of bacteriophages, have been reviewed.
dc.identifier.citationTemelli, S. ve Çetin, E. (2012). "Gıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 30(2), 45-52.
dc.identifier.endpage52
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage45
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144380
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14264
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBakteriyofaj
dc.subjectBacteriophage
dc.subjectKontrol
dc.subjectPatojen
dc.subjectGıda
dc.subjectControl
dc.subjectPathogen
dc.subjectFood
dc.titleGıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı
dc.title.alternativeUse of bacteriophages in control of food pathogens
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
32_2_9.pdf
Boyut:
156.97 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama