Pedagojik açıdan Kur'an’da “inzar” kavramı ve ilgili diğer bazı kavramların incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kur’an’a pedagojik bir gözle bakıldığında pek çok kavramla karşılaşılır. Bunlardan biri de inzar kavramıdır. Kısaca inzar, sonuçta zararına olacak herhangi bir işin yapılması durumunda insanın karşılaşacağı muhtemel “tehlikelerin bildirilerek uyarılması ” anlamında bir kavramdır. İnzar, insan eğitimi açısından Kur’an’ın önemle işlediği bir davet üslubu ve eğitim metodudur. İnzarın, Kur’an’ın öngördüğü model inşanın özelliklerinden olan takva kavramıyla yakın ilgisi bulunmaktadır. İnzar, (akvaya ulaştırıcı bir vasıtadır. Ayrıca inzar, daha, genel manada Allah korkusu kavramıyla yakın ilişkili bir kavramdır. Bunun yanında bu ıncıkalede inzarın tebşir ve ceza kavramları ile olan ilişkileri de incelenecektir.
On being looked the Holy Qur’an from the point of view of pedagogy we see a great many of concepts related in it. İt’s “the inzar ” concept one of them. inzar is a word of meaning of warning against possible dangers briefly. inzar is the method of invitation to İslam and educational method in religious education. There is relation between inzar and taqwa which is the important concept in the Holy Qur'an. It's mean for getting taqwa. Moreover it is, in general meaning, related concept with “the fear of God”. In addition we’ll study its relation between the “tabsheer” and the punishment in this article.

Description

Keywords

Kur’ân-ı Kerim, İnzar, Havf, Holy Qur’an, Münzîr

Citation

Gündüz, T. (1998). "Pedagojik açıdan Kur'an’da “inzar” kavramı ve ilgili diğer bazı kavramların incelenmesi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 523-541.