İlköğretim öğrencilerinin geometrideki kavram yanılgıları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008-08-01

Authors

Yenilmez, Kürşat
Yaşa, Elif

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin “doğru, doğru parçası, ışın” konularındaki kavram yanılgılarını tespit etmek ve bu yanılgıların cinsiyet, matematik karne notu, geometri ilgi düzeyi, ayda okunan kitap sayısı, farklı kaynaklardan yararlanma durumu ve Türkçe karne notu değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu’nda bulunan toplam 103 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında, öğrencilerin “doğru, doğru parçası, ışın” konularındaki kavram yanılgılarını tespit etmek için 10 adet çoktan seçmeli sorunun bulunduğu bir test ve Erol (1989) tarafından “Math Anxiety Rating Scale –MARS-A” adlı ölçekten Türk kültürüne adapte edilmiş olan Matematik Kaygısı Ölçeği (MKÖ) ve öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla demografik bilgi formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde, frekans tabloları, t-testi ve varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; matematik karne notu, geometri ilgi düzeyi, farklı kaynaklardan yararlanma durumu ve Türkçe karne notunu grupları arasında kavram yanılgılarının oluşmasına ilişkin farklılıklar olduğu ortaya çıkarken; cinsiyet ve ayda okunan kitap sayısı durumları arasında kavram yanılgılarının oluşması ile ilgili olarak farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca kaygı ölçeğine göre de; matematik kaygısı yüksek olan öğrencilerin kavram yanılgılarına daha sık düştükleri, kaygı düzeyi düşük olan öğrencilerin ise kavram yanılgılarına daha az düştükleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak kavram yanılgılarının giderilmesi konusunda öneriler sunulmuştur.
The purpose of this study was to determine misconceptions of 6th grade students in the subject of “segment, straight line, and beam” and relations between these misconceptions and students’ characteristics like sex, mathematics success, the interest level of geometry, reading books at one month and Turkish success. The sample of the study consists of 103 sixth grade students in a secondary school in İnegöl (within Bursa). Data were collected by a multiple choice which has 10 questions about subject and questionnaire, which was adapted from the “Math Anxiety Rating Scale” to Turkish culture by Erol (1989), with demographical information form. Frequency tables, t- tests and analysis of variance were employed to data. The results of the study indicated that; there were differences in misconceptions points of view mathematics success, the interest level of geometry, Turkish success. Also there were differences in misconceptions about mathematic anxiety. The students, who have high math anxiety, made more mistakes then the students, who have low math anxiety. Finally the suggestions were included to eliminate misconceptions.

Description

Keywords

Kavram yanılgısı, Doğru, Doğru parçası, Işın, Matematik öğretimi, Misconception, Segment, Straight line, Beam, Teaching mathematics

Citation

Yenilmez, K. ve Yaşa E. (2008). “İlköğretim öğrencilerinin geometrideki kavram yanılgıları”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 21(2), 461-483.