Farklı regülasyonlara göre ağır ticari araç sürücü koltuğu geliştirime çalışmaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-06-01

Authors

Pişgin, Ebru

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde, emniyet kemeri çekme testi dayanımı hakkındaki Amerika düzenlemesi olan, FMVSS regülasyonuna uygun üç noktalı emniyet kemeri bağlantı barı tasarımı (ICP-Inter Connect Point) ve koltuk konsolu tasarımı geliştirilmesi temel alınmıştır. Mevcut durumda ECE-R14 regülasyonu şartlarını sağlayan sürücü koltuğu geliştirilerek Amerika regülasyonu olan FMVSS 210a da uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu regülasyon gereği üç noktalı emniyet kemerinin iki bağlantı noktasının koltuk üzerindeki ICP Bar üzerinde bulunması gereklidir. Bu projede sürücü koltuğu için birçok ICP Bar tasarımı yapılmıştır. Ayrıca bu yeniliğin yanında tüm pazar müşterilerine cevap verebilmek için koltuk ve araç arasındaki ortaklaştırılmış bağlantı konsolu tasarımı yapılmıştır. Yapılan tüm ICP Bar ve Konsol tasarım çalışmalarının tasarım dondurma işlemi için bilgisayar ortamında yapılan kinematik ve yapısal analizleri, müşteri talepleri ve ergonomi açısından değerlendirilmiş, en uygun tasarım seçilmiştir. Böylece Amerika regülasyonlarını da sağlayan yeni bir ürün gamı oluşturulmuştur.
This study concern about new design of three point seat belt anchorage bar (ICP-Inter Connect Point) and its adaptation on the seat and design development of common reinforced seat console . Main aim of this study, driver seat development with new ICP bar and new console according to FMVSS 210. This seat alredy suitable with ECE-R14 regulation but forces of ECE-R14 regulation lower than FMVSS 210 forces. There were made lots of design for ICP bar and console at the begining of the design study. This study was handled with kinematic and structure analysis, customer requests and ergonomy issues for choose the optimum design and make a design freeze. All of these datas were evaluated and optimum design selected. The seat was strengthened with new console structure and unified ICP bar.

Description

Keywords

FMVSS 210 regülasyonları, Tasarım geliştirme, ICP bar tasarımı, Sürücü koltuğu, Ağır ticari araç koltuğu, FMVSS 210 regulation, Design development, ICP bar design, Inter connect point, Truck driver seat

Citation

Pişgin, E. (2018). Farklı regülasyonlara göre ağır ticari araç sürücü koltuğu geliştirime çalışmaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.