Myrtus communis l. meyvesinin bazı kimyasal ve antioksidatif özelliklerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-01-23

Authors

Yılmaz, Sinem

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde değişen yaşam koşullarına bağlı olarak oluşan rahatsızlıklar ile birlikte, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için yapılan araştırmalar da büyük hız kazanmıştır. Hastalıkların tedavisi kadar, hastalık oluşum sürecinin önlenmesi ve bu amaçla gerekli önlemlerin alınması önem taşımaktadır. Beslenmenin önemi hastalıkların önlenmesi ve tedavisi aşamalarında büyüktür. Özellikle meyve ve sebzeler besleyici özellikleri yanında içerdikleri fenolik bileşikler ve doğal antioksidanlar bakımından da değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, Mersin yöresinde doğal olarak yetişen ve sevilerek tüketilen, üç farklı olgunluk düzeyindeki Myrtus communis L. meyvelerinin antioksidan kapasiteleri, toplam fenol içerikleri ve bunların biyoalınabilirlikleri ile bazı kimyasal ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam fenol içeriği ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi amacıyla ekstrakte edilebilir, hidrolize edilebilir ve biyoalınabilir fraksiyonlar olmak üzere üç farklı ekstraksiyon metodu kullanmıştır. Biyoalınabilir fraksiyonun oluşturulmasında, mide-bağırsak sistemi koşullarını taklit eden in-vitro enzimatik ekstraksiyon metodu kullanılmıştır. Toplam fenol içeriği Folin- Ciocalteau, antioksidan kapasite ise FRAP, CUPRAC ve ABTS metotları kullanılarak belirlenmiştir.
Nowadays, with the increasing diseases, the researches and studies for the prevention and treatment of these diseases have gained great speed. Prevention of disease formation process and taking necessary measures for this purpose are as important as the treatment of diseases.The importance of nutrition is great in the prevention and treatment of diseases.Especially fruits and vegetables are evaluated in terms of their nutritive properties, phenolic compounds and natural antioxidants. In this study, it was aimed to determine the antioxidant capacity, total phenol contents and their bioavailability and some chemical and physical properties of three in different maturity levels Myrtus communis L. fruits which are grown naturally in Mersin region and consumed fondly. In order to determine the total phenol content and antioxidant capacity, three different extraction methods were used: extractable, hydrolyzable and bioavailable fractions. In-vitro enzymatic extraction method mimicking gastrointestinal system conditions was used to form the bioavailable fraction. Total phenol content was determined by Folin-Ciocalteau and antioxidant capacity by FRAP, CUPRAC and ABTS methods.

Description

Keywords

Mineral içeriği, Murt, Mineral compound, Antioxidant capacity, Antioksidan kapasite

Citation

Yılmaz, S. (2020). Myrtus communis l. meyvesinin bazı kimyasal ve antioksidatif özelliklerinin belirlenmesi . Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.