Bursa kıyıları mimari kimliğinin incelenmesi ve iyileştirme önerileri: Mudanya ve Gemlik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-08-01

Authors

Bulut, Elif

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa kıyı alanları, jeopolitik olarak önemli bir konumda yer alması sebebiyle tarihsel süreç boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Her bir kültür, ardında kıyı mimarisini etkileyecek eserler bırakmış ve zamanla bölgeye özgü bir kıyı mimari kimliği ortay çıkmıştır. Denizden kente yaklaşımda; kıyı yapıları, doğal oluşumlar ve tarihi sivil mimari örneklerinin oluşturduğu kıyı silüeti, kent ile ilgili ilk izlenimi yaratmaktadır. Ancak zamanla; dönemin şartları gereği izlenen politikalar, doğal afetler, teknolojik gelişmeler gibi birçok sebeple birlikte kıyı mimari kimliği de değişime uğramıştır. Bu çalışmada; Bursa'nın tarihsel süreçleri, kıyı alanlarının konumu ve mimari kimlik ile ilişkisi, kıyı bölgelerinde yaşanan kentsel dönüşüm örnekleri; literatür taraması ve alan çalışmaları yöntemleriyle incelenmiştir. Kıyı mimari kimliğini etkileyen parametreler, kıyı silüetinde yer alan yapıların mimari biçimlenişi ve diğer çevre faktörleriyle etkileşimi ortaya konulmuş olup; kıyı mimari kimliğinin iyileştirilmesi konusunda öneriler getirilmiştir.
Bursa coastal areas have been residentail area too many cultures throughout the historical process due to tehir geopolitical importance. Each culture left behind artifacts that would affect coastal architecture, and over time a coastal architectural identity unique to the region emerged. In the approach form sea to city; coastal silhouette formed by coastal structures, natural formations and historical civil architectural examples creat the first impression about the city. However over time the costal architectural identity has changed with many reasons such as policies, natural disasters and technological developments, which are followed according to the conditions of the period. In this thesis, historical processes of Bursa, location of coastal areas and relationship with architectural identity, examples of urban transformation in coastal areas are examined with area work and literture survery methods. The parameters affecting coastal architectural identity, the architectural formality of the sutructers in the coastal skyline and their interaction with other environmental factors have have been revealed and suggestions have been made regarding the improvement of the coastal architectural identity.

Description

Keywords

Kıyı, Coastal area, Bursa, Coastal architectural identity, Coastal silhouette, Kıyı silüeti, Kıyı mimari kimliği

Citation

Bulut, E. (2019). Bursa kıyıları mimari kimliğinin incelenmesi ve iyileştirme önerileri: Mudanya ve Gemlik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.