Akciğer skuamöz hücreli karsinomu ile servikal preinvaziv lezyonlar arasındaki ilişki

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016

Authors

Uyanıklar, Özlem Özgün

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Serviks kanserinin etyolojisinde başlıca rol oynayan bir DNA virusu olan Human papilloma virüs' ün akciğer kanserinin etyolojisinde de rol oynadığın gösterilmesi nedeniyle akciğer skuamöz kanserli erkeklerle evli kadınlarda servikal preinvaziv lezyon ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. 30 Ocak 2010 ile 10 Kasım 2015 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum polikliğine başvuran hastaların elektronik dosya kayıtları tarandı. Kriterleri karşılayan 22 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, obsterik öyküleri, evlilik süreleri, kaç evlilik yaptıkları veya cinsel partner sayıları, serviks kanseri için bilinen risk faktörü olan oral kontraseptif kullanımı, sigara kullanımı, Pap smear testi sonucu veya yapıldıysa serviks biyopsi sonuçları analize dahil edildi. Eşlerinin histopatolojik olarak akciğer skuamöz hücreli kanseri tanı aldıkları tarih ve evlilik süreleri karşılaştırıldı. Çalışmanın istatistiksel analizi için IBM SPSS Statistics 21 paket programı kullanıldı ve sonuçlar p < 0.05 anlamlı olacak şekilde yorumlandı. Çalışmaya katılan 22 hastadan üç hasta serviks kanseri tanısı almıştı. Serviks kanseri tanısı alan ve kalan 19 hasta ayrıca karşılaştırıldığında; serviks kanseri grubunun yaş ortalaması anlamlı olarak daha küçüktü; ancak ilk cinsel ilişki yaşları anlamlı olarak daha büyüktü. Serviks kanseri grubunda evlilik başlangıcı ile eşlerinin akciğer kanseri tanısı almaları arasındaki süre karşılaştırıldığında diğer gruba göre anlamlı olarak daha kısaydı. Sonuç olarak toplum prevalansı 100 000 ' de 7 olan serviks kanseri , akciğer kanser kanseri tanısı olan hastaların eşlerinde anlamlı olarak daha yüksek oranda saptanmıştır.
Human papilloma virus (HPV) is central to the development of cervical neoplasia and cervical cancer. Also, HPV' s role in the etiology of lung cancer has been shown. To show the relationship, we investigated the incidence of cervical preinvasive lesions of women married with men who diagnosed with lung cancer. Electronic file records of women admitted to the Uludağ University Faculty of Medicine Gynecology Clinic between the dates of 30 January 2010 and 10 November 2015 were evaluated retrospectively. Age, obstetric and gynecologic history, duration of marriage, smoking status, oral contraceptive pill usage history, number of sexual partners, Pap smear results, if possible cervical biopsy results were analyzed. Histopathological diagnosis of squamous cell lung cancer of men and meantime between marriage also calculated. IBM SPSS Statistics 21 software package was used for statistical analysis of the study. p < 0.05 was considered significant. Three of the participating twenty two patients diagnosed cervical cancer with cervical biopsy. Remaining nineteen patients were also compared these three patients. Cervix cancer diagnosed group' s mean age was younger ; at the other hand first sexual intercourse age were significantly older (p < 0.05 ). Diagnosis of squamous cell lung cancer of men and meantime between marriage was significantly short in cervical cancer group. (p < 0.05 ). Consequently, cervical cancer prevalence is 7.1/ 100,000 according to data. We found that cervix cancer is significantly more often observed in women married men with squamous cell lung cancer.

Description

Keywords

Serviks kanseri, Servikal preinvaziv lezyon, HPV, Akciğer kanseri, Cervix cancer, Preinvasive cervical lesions, Lung cancer

Citation

Uyanıklar, Ö. Ö. (2016). Akciğer skuamöz hücreli karsinomu ile servikal preinvaziv lezyonlar arasındaki ilişki. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.