Publication:
Fuzzy (bulanık) kontrol sistemlerinin tasarımı

dc.contributor.advisorGül, Ensar
dc.contributor.authorBeşli, Nurettin
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentElektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-23T08:40:08Z
dc.date.available2020-01-23T08:40:08Z
dc.date.issued1994-02-11
dc.description.abstractBu çalışmada Bulanık Mantık Denetleyicilerinin (Fuzzy Logic Controller) yapıları ve tasarımının nasıl yapıldığı incelendi. Örnek bir uygulama olarak lineer(doğrusal) olmayan, zamanla özellikleri değişen ve cevap gecikmeli bir proses olan ekmek mayası fermantasyonu için matematiksel model gerektirmeyen bir Bulanık Mantık Kontrol(FLC) sistemi hazırlandı. FLC'nin giriş değişkenleri olarak metabolizmanın alkol oluşturup-oluşturmadığını gösteren RQ solunum oranındaki hata ve hata değişim hızı alındı ve çıkışta ortama yapılan şeker besleme hızı kontrol edilerek maya fermantasyonunun alkol oluşturmaksızın maksimum üreme hızında {\ıc) ve buna karşılık gelen maksimum şeker konsantrasyonunda (Csc) devam etmesi sağlandı. Ayrıca fermantasyonun gerçekleştirildiği biyoreaktörün oksijen kapasitesine bağlı olarak oluşan üreme hızındaki oksidasyon sınırlamasına karşılık kontrol sisteminin ortamdaki şeker konsantrasyonunu azaltması ile alkol oluşması önlendi. Böylece harcanan şeker miktarına karşılık üreyen hücre miktarını gösteren hücresel verim yüksek bir değerde tutuldu. Ve sonuç olarak hiç bir matematiksel model kullanılmadan FLC sistemi ile başarılı bir kontrol işlemi gerçekleştirildi.
dc.description.abstractIn baker's yeast fermentation, the process is non-linear and the response of the system to changes in glucose feeding has a very long delay time. Therefore, a conventional system can not give satisfactory results. In this thesis, a fuzzy controller designed to control a fed-batch fermenter is presented. The fuzzy controller uses Respiratory Quotient (RQ) as a controller input and produces glucose feeding rate as an control variable. The controller has been tested on a simulated fed-batch fermenter. The results show that the maximum yeast production is possible by keeping the specific growth rate (nc) and the glucose concentration (Cs c) at preset values and minimizing the ethanol production.
dc.format.extentII, 58 sayfa
dc.identifier.citationBeşli, N. (1994). Fuzzy (bulanık) kontrol sistemlerinin tasarımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/6802
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBulanık denetim sistemleri
dc.subjectTasarım
dc.subjectFuzzy control systems
dc.subjectDesign
dc.titleFuzzy (bulanık) kontrol sistemlerinin tasarımı
dc.title.alternativeDesign of Fuzzy (fuzzy) control systems
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
029643.pdf
Size:
2.87 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: