Publication:
Yaşlanma esnasında soğan tohumlarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler

dc.contributor.authorDemirkaya, Mustafa
dc.contributor.buuauthorSivritepe, H. Özkan
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-0093-9785
dc.contributor.researcheridAAH-3249-2020
dc.contributor.scopusid6505928088
dc.date.accessioned2022-03-21T13:12:32Z
dc.date.available2022-03-21T13:12:32Z
dc.date.issued2011
dc.description.abstractIn this study, physiological and biochemical changes at different viability levels were investigated in onion seeds, which lose their viability in a short period of time. For this purpose 95, 80, 60, 40 and 20% viability levels were obtained by controlled deterioration treatments in seeds of onion cvs. Akgun-12, Valencia and TEG-502. Subsequently, mean germination time, electrical conductivity, total lipid, total protein, soluble protein, malondialdehyde (MDA) and catalase activity measurements were conducted at these viability levels. Regarding the seeds of cv. Contes, same measurements were conducted at 80, 60, 40 and 20% viability levels since the initial seed viability was 80%. Depending on seed ageing, as mean germination time, electrical conductivity and MDA content increased, total lipid, total protein, soluble protein contents and catalase activity decreased. Moreover, the increase in mean germination time, MDA content and electrical conductivity and also decrease in catalase activity were more evident when seed viability of each onion cultivar decreased 60% or below this level, which was determined as a threshold.
dc.description.abstractBu çalışmada canlılığını kısa sürede kaybeden soğan tohumlarında, farklı canlılık seviyelerinde ortaya çıkan bazı fizyolojik ve biyokimyasal değişimler incelenmiştir. Bu amaçla Akgün-12, Valencia ve TEG-502 çeşidi soğan tohumlarında %95, 80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyeleri kontrollü bozulma uygulamaları ile elde edilmiştir. Daha sonra bu canlılık seviyelerinde ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein, malondialdehit (MDA) ve katalaz aktivitesi ölçümleri yapılmıştır. Contes çeşidinde başlangıç canlılığı %80 olması nedeniyle, aynı ölçümler %80, 60, 40 ve 20 canlılık seviyelerinde yapılmıştır. Yaşlanmayla birlikte, ortalama çimlenme süresi, elektriksel iletkenlik ve MDA içeriği artarken, toplam yağ, toplam protein, çözülebilir protein içeriği ve katalaz aktivitesinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, ortalama çimlenme süresi, MDA içeriği ve elektriksel iletkenliğin artması ve katalaz aktivitesinin azalması, tohum canlılığının bir eşik değer olarak belirlenen %60 seviyesine ya da bunun altına düştüğünde daha belirgin olmuştur.
dc.identifier.citationDemirkaya, M. ve Sivritepe, H. O.(2011). "Yaşlanma esnasında soğan tohumlarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler". Journal of Agricultural Sciences-Tarım Bilimleri Dergisi, 17(2), 105-112.
dc.identifier.endpage112
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.issue2
dc.identifier.scopus2-s2.0-82455172140
dc.identifier.startpage105
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001162
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/21012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/25239
dc.identifier.volume17
dc.identifier.wos000304319500003
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherAnkara Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalJournal of Agricultural Sciences-Tarim Bilimleri Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAgriculture
dc.subjectAllium cepa L.
dc.subjectSeed
dc.subjectControlled deterioration
dc.subjectViability
dc.subjectVigour
dc.subjectLipid-peroxidation
dc.subjectSunflower seeds
dc.subjectLipoxygenase
dc.subjectStorage
dc.subjectAllium cepa L.
dc.subjectTohum
dc.subjectCanlılık
dc.subjectGüç
dc.subject.scopusSeed Priming; Germination; Vigor
dc.subject.wosAgriculture, multidisciplinary
dc.titleYaşlanma esnasında soğan tohumlarında meydana gelen fizyolojik ve biyokimyasal değişimler
dc.title.alternativePhysiological and biochemical changes occur in onion seeds during ageing
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü
local.indexed.atScopus
local.indexed.atWOS

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Sivritepe_Demirkaya_2011.pdf
Size:
469.93 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: