Publication:
Robot kinematiği ve dinamiğinin analizi ve adaptif kontrol yöntemlerinin uygulanması

dc.contributor.advisorEmel, Erdal
dc.contributor.authorErtan, Okyanus
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-13T07:15:58Z
dc.date.available2020-02-13T07:15:58Z
dc.date.issued1992-02
dc.description.abstractBu çalışmanın ilk amacı, altı serbestlik dereceli bir manipülatörün ters kinematik ve nonlineer dinamik analizini yapmaktır. Bu nonlineer dinamik modelle bağıntılı olarak çalışmanın ikinci amacı, sistem tanıma amacı ile çok katmanlı (multi-layered), statik bir Neural Netvvork yapısının incelenmesidir. Böylece NN’in genel öğrenme yeteneğinden faydalanarak, manipülatörün nonlineer dinamik karakteristikleri NN’ün parametreleri ile temsil edilir. Bunun dışında, NN’ün daha hızlı işlem yapan Neuro Servo Controller olarak yörünge takibi için kullanılması ise çalışmanın son amacıdır. Bundan önce yapılan çalışmalarda, NN yapısının iki veya üç serbestlik dereceli basit manipülatörlerin kontrolünde kullanılışı ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada ise NN yaklaşımı, altı serbestlik dereceli bir manipülatörün dinamik modeli kullanılarak incelenmiştir.
dc.description.abstractThe first aim of this study is to make the inverse kinematic and dynamic analysis of a six degrees of freedom robotic manipülatör. Associated with this nonlinear dynamic model, the second aim is to search for a multi-layered linear, static Neural Network (NN) topology for system identification. Thereby utilizing the off-line general leaming capabilities of NN’s, the nonlinear dynamic characteristics of the manipulators are represented by the parameters of NN. Further on-line implementation of NN as a Neuro Servo Controller for trajectory following with faster computation times is the final goal of this study. In the previous works of others, the implementation of NN strategy to robot control for two or three degrees of freedom simple manipulators have been well studied. In this study, hovvever, the Neural Network approach has been examined using the dynamic model of a six degrees of freedom manipulators.
dc.format.extent105 sayfa
dc.identifier.citationErtan, O. (1992). Robot kinematiği ve dinamiğinin analizi ve adaptif kontrol yöntemlerinin uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/8743
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAdaptif denetim sistemleri
dc.subjectAdaptive control systems
dc.subjectManipülatör
dc.subjectManipulator
dc.subjectRobotlar
dc.subjectRobots
dc.titleRobot kinematiği ve dinamiğinin analizi ve adaptif kontrol yöntemlerinin uygulanması
dc.title.alternativeAnalysis of robot kinematics and dynamics and application of adaptive control methods
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
023736.pdf
Size:
3 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: