Yayın:
Sıcak stresi altındaki yumurta tavuklarında askorbik asid uygulamasının yumurta verim ve kalitesi üzerine etkileri

dc.contributor.advisorAk, İbrahim
dc.contributor.authorPalancı, Nüket
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-08T07:29:40Z
dc.date.available2020-01-08T07:29:40Z
dc.date.issued1996-11-13
dc.description.abstractBu araştırma, yazın sıcak stresinin olumsuz etkilerini önlemek amacıyla yumurta tavuğu rasyonlanna askorbik asid katmanın tavuklarda ölüm oram, yem tüketimi, yemden yararlanma, yumurta verimi ve kabuk kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmanın hayvan materyalini 33 haftalık yaştaki 872 adet Lohman (beyaz) ırkı yumurta tavuğu oluşturmuştur. Araştırma sonucunda rasyona 100 - 200 ppm askorbik asid katmanın tavuklarda ölüm oranım düşürdüğü, yem tüketiminde bir miktar artışa neden olduğu ve yemden yararlanmayı düşürdüğü, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yumurta şeklinde önemli bir farklılığa neden olmadığı belirlermiştir. Ayrıca rasyona 100 - 200 ppm askorbik asid katmanın yumurta kabuk kalınlığını arttırdığını, kırık-çatlak yumurta oranım azalttığı belirlenmiştir.Ancak gruplar arası fark istatistik önemsiz bulunmuştur.
dc.description.abstractThis research was conducted to investigate the effects of the adding ascorbic acid to layer rations to protect againts negative effects of heat stress in summer, on mortality, feed consubtaion feed efficiency, egg production and shell quality. The animal material of the experiment was 33 weeks old 872 lohman (white) layers. According to the result of this experiment it has been determined that 100 - 200 ppm ascorbic acid added to layer rations were reduced mortality, increased feed consumption, rcdused feed efficiency and there were no singificant differences between the groups from the point of egg production, egg weight and egg shape parameters. Also 100 - 200 ppm ascorbic acid suplementation added to layer rations increased egg weight, reduced cracked egg ratio, however there were no statistically significant differences between the groups.
dc.format.extentIV, 52 sayfa
dc.identifier.citationPalancı, N. (1996). Sıcak stresi altındaki yumurta tavuklarında askorbik asid uygulamasının yumurta verim ve kalitesi üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5445
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAskorbik aist
dc.subjectSıcak stresi
dc.subjectYumurta üretimi yumurta kalitesi
dc.subjectAscorbic acid
dc.subjectHeat stress
dc.subjectEgg production egg quality
dc.titleSıcak stresi altındaki yumurta tavuklarında askorbik asid uygulamasının yumurta verim ve kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of ascorbic acid supplementation on egg production and egg quality of layers exposed to heat stress
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
057388.pdf
Boyut:
3.44 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama