Yayın:
The effects of urea supplementation on pomegranate pulp (Punica granatum L.) silage fermentation, aerobic stability and in vitro gas production

dc.contributor.authorKamalak, Adem
dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.buuauthorKara, H. Hüseyin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-0135-3460
dc.contributor.researcheridAHA-0062-2022
dc.contributor.scopusid7004338636
dc.contributor.scopusid55771785300
dc.date.accessioned2024-02-15T07:48:51Z
dc.date.available2024-02-15T07:48:51Z
dc.date.issued2014
dc.description.abstractThe aim of current experiment was to determine the effects of urea supplementation as nitrogen source on the fermentation, aerobic stability, in vitro gas production, microbiological characteristics of pomegranate (Punica granatum L.) pulp silages in laboratory conditions. Urea was applied at 0.0 (control), 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0% levels to pomegranate pulp, and pomegranate pulp chopped to about 1.5-2.0 cm length. The supplementation of urea significantly increased the crude protein (CP), but neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) with water soluble content (WSC) decreased with increasing level of urea (P<0.01). The supplementation of urea decreased the acetic acid and butyric acid whereas the supplementation of urea increased the pH, lactic acid, propionic acid and ammonia-N (NH3-N) content of pomegranate pulp silage (P<0.01). The supplementation of urea significantly (P<0.01) increased the in vitro gas production, digestible organic matter (DOM), metabolizable energy (ME) and lactic acid bacteria whereas yeast and mould decreased. On the other hand the supplementation of urea improved the aerobic stability of pomegranate pulp silage decreasing the CO2 production. As a conclusion the urea can be used as a silage additive in the level of 1.5 and 2.0 % when pomegranate pulp is ensiled.
dc.description.abstractBu araştırma, nar posası (Punica granatum L.) silajında azot kaynağı olarak kullanılan ürenin, laboratuvar koşullarında yapılan silajlarda fermantasyon, aerobik stabilite, in vitro gaz üretimi, mikrobiyolojik özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan nar posası yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranmıştır. Taze materyale %0 (kontrol), 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 düzeyinde üre katılmıştır. Nar posasına katılan üre ham protein (HP) düzeyi artmış, ancak nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve asit deterjan lignin (ADL) ile suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) içeriği azalmıştır (P<0.01). Üre ilavesi silajların, asetik asit ve butirik asit konsantrasyonlarını düşürürken, pH, laktik asit, propiyonik asit ve amonyak azotu (NH3-N) düzeylerini artırmıştır (P<0.01). Üre ilavesi aynı zamanda, silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolik enerji (ME) ve laktik asit bakterileri (LAB) sayısını artırmış, maya ve küf sayısını ise düşürmüştür (P<0.01). Diğer yandan üre silajlardaki CO2 üretimini düşürerek silajların aerobik stabilitelerini geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, nar posasına azot kaynağı olarak %1.5 ile 2.0 düzeyinde üre kullanılabileceği belirlenmiştir.
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. vd. (2014). "The effects of urea supplementation on pomegranate pulp (Punica granatum L.) silage fermentation, aerobic stability and in vitro gas production". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 61(3), 217-223.
dc.identifier.doi10.1501/Vetfak_0000002632
dc.identifier.eissn1308-2817
dc.identifier.endpage223
dc.identifier.issn1300-0861
dc.identifier.issue3
dc.identifier.scopus2-s2.0-84898775729
dc.identifier.startpage217
dc.identifier.urihttp://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43557/532655
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/39746
dc.identifier.volume61
dc.identifier.wos000338486000010
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherAnkara Üniversitesi Yayınları
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAerobic stability
dc.subjectUrea
dc.subjectIn vitro gas production
dc.subjectSilage fermentation
dc.subjectPomegranate pulp
dc.subjectAerobik stabilite
dc.subjectIn vitro gaz üretimi
dc.subjectSilaj fermantasyonu
dc.subjectNar posası
dc.subjectÜre
dc.subjectAntioxidant activity
dc.subjectDigestibility
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subject.scopusIn Vitro Studies; Yucca; Fibrobacter Succinogenes
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleThe effects of urea supplementation on pomegranate pulp (Punica granatum L.) silage fermentation, aerobic stability and in vitro gas production
dc.title.alternativeNar posası silajına (Punica granatum L.) katılan ürenin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro gaz üretimi üzerine etkisi
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4 (Veterinary Sciences)
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Zootekni Ana Bilim Dalı
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Canpolat_vd_2014
Boyut:
284.34 KB
Format:
Adobe Portable Document Format

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama