Yayın:
Detection of adulterations in fermented and heat-treated Turkish type sausages by histological examination

dc.contributor.buuauthorİnce, Eser
dc.contributor.buuauthorÖzfiliz, Nesrin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentHistoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
dc.contributor.researcheridAAH-2756-2021
dc.contributor.scopusid57198781197
dc.contributor.scopusid6602532634
dc.date.accessioned2024-01-19T06:18:54Z
dc.date.available2024-01-19T06:18:54Z
dc.date.issued2018
dc.description.abstractIn this study, Turkish type sausages were prepared by fermentation and heat treatment after adding prohibited tissues and organs, listed in the Communique of Meat and Meat Products of the Turkish Food Codex. The aim was to determine if these tissues and organs, when added by 10% as adulterants to different types of Turkish type sausages produced with different methods, could be detected by histological examination and also to examine the effects of food processing executed during production on these adulterants. Although no statistically significant differences were found between fermentation and heat treatment methods, our results showed a strong correlation between identification of adulteration and the histological examination. The chemical, physical and microbiological examinations are executed for the purpose of controlling whether the fermented and heat-treated Turkish type sausages were conformed with the standards and regulations and also determining quality levels of Turkish type sausages. In addition, the histological examination in order to detect the tissues and organs which are used as additives for the purpose of adulteration has been concluded as an useful method which will help consumers for much better quality products.
dc.description.abstractBu çalışmada, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde sucuklarda bulunmasına izin verilmeyen doku ve organlar ilave edilerek fermente ve ısıl işlem görmüş sucuklar hazırlanmıştır. Farklı metotlarla üretilen sucuklara %10 oranında katılan doku ve organları histolojik muayene ile tespit etmek ve ayrıca üretim sırasında uygulanan işlemlerin dokular üzerinde ne tür etkiler oluşturabileceğini incelemek amaçlanmıştır. Fermente ve ısıl işlem metotları arasında istatistiki bir fark bulunmamış olmasına rağmen, sonuçlarımız tağşişin tespiti ve histolojik muayene arasında güçlü bir korelasyon olduğunu göstermiştir. Fermente ve ısıl işlem görmüş sucukların tüzük ve standartlara uygun olarak imal edilip edilmediklerinin kontrolü ve kalitelerinin belirlenmesi amacıyla kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır. Bunlara ilaveten, tağşiş amacı ile kullanılan doku ve organların tespitinde histolojik muayenenin, tüketicilerin daha kaliteli ürünler tüketmesine yardımcı olan faydalı bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır.
dc.identifier.citationİnce, E. ve Özfiliz, N. (2018). ''Detection of adulterations in fermented and heat-treated Turkish type sausages by histological examination''. Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 65(1), 99-107.
dc.identifier.doi10.1501/Vetfak_0000002834
dc.identifier.eissn1308-2817
dc.identifier.endpage107
dc.identifier.issn1300-0861
dc.identifier.issue1
dc.identifier.scopus2-s2.0-85037042649
dc.identifier.startpage99
dc.identifier.urihttp://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/43281/525914
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/39171
dc.identifier.volume65
dc.identifier.wos000416989900015
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAdulteration
dc.subjectFermented
dc.subjectHeat-treated
dc.subjectHistological examination
dc.subjectTurkish type sausage
dc.subjectListeria-monocytogenes
dc.subjectMeat plants
dc.subjectSucuk
dc.subjectSurvival
dc.subjectAfyon
dc.subjectPCR
dc.subjectFermente
dc.subjectHistolojik incelemeler
dc.subjectIsıl işlem
dc.subjectTağşiş
dc.subject.emtreeConsumer
dc.subject.emtreeFermentation
dc.subject.emtreeFood processing
dc.subject.emtreeHeat treatment
dc.subject.emtreeHuman
dc.subject.emtreeMeat
dc.subject.emtreeMicrobiological examination
dc.subject.emtreePhysical examination
dc.subject.scopusFermented Sausages; Fermentation; Salami
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleDetection of adulterations in fermented and heat-treated Turkish type sausages by histological examination
dc.title.alternativeFermente ve ısıl işlem görmüş sucuklarda tağşişin histolojik muayene ile tespiti
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4 (Veterinary sciences)
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
local.indexed.atPubMed
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
İnce_ve Özfiliz_2018.pdf
Boyut:
848.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama