Publication:
Biyolojik detoksifikasyon ve probiyotikler

dc.contributor.buuauthorOmak, Gizem
dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.buuauthorErsan, Lütfiye Yılmaz
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-10T12:05:58Z
dc.date.available2020-01-10T12:05:58Z
dc.date.issued2015-12-22
dc.description.abstractSağlık üzerine olumlu etkileri ve koruyucu özellikleri nedeni ile probiyotik bakterilerin gıda güvenliğinin sağlanması için ve besin takviyesi olarak kullanımına olan ilgi artmaktadır. Probiyotik bakteriler kullanılarak kimyasal ve mikrobiyal toksinlerin uzaklaştırılması, konvansiyonel dekontaminasyon yöntemlerine alternatif olabilecek yeni, umut vaat eden biyolojik yöntem olarak tanıtılmaktadır. Yapılan araştırmalar probiyotik bakterilerin zararlı mikroorganizmaların gelişmesini engelleyebildiğini, bu zararlı mikroorganizmaların oluşturduğu zararlı metabolitleri azaltabildiğini ve gıda güvenliği için koruyucu ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bu derlemenin amacı probiyotik bakterilerin mikrobiyal ve kimyasal toksinleri dekontamine etme mekanizmaları hakkında bilgi vermek ve konu ile ilgili yapılan çalışmaları özetlemektir.
dc.description.abstractUtilization of probiotic bacteria in food safety and in the diet as supplements have gained interest because of the beneficial health effects and preservative properties. Removal of chemical and microbial toxins by probiotic bacteria has been introduced as a new promising biological method as an alternative to conventional decontamination methods. The results of research have actually shown that probiotic bacteriacan inhibit the growth of harmful microorganism, remove metabolites produced these microorganism and be used as preventive agents for maintaining food safety. The aim of this review is to present information about the mechanisms involved in the decontamination of microbial and to chemical toxins by probiotic bacteria and summarize the available literature on the subject.
dc.identifier.citationOmak, G. vd. (2016). "Biyolojik detoksifikasyon ve probiyotikler". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 157-168.
dc.identifier.endpage168
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage157
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/221861
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5678
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectProbiyotik bakteri
dc.subjectBiyolojik detoksifikasyon
dc.subjectProbiotic bacteria
dc.subjectBiological detoxification
dc.titleBiyolojik detoksifikasyon ve probiyotikler
dc.title.alternativeBiological detoxification and probiotics
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
30_1_13.pdf
Size:
341.5 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: