Yayın:
Bursa bölgesinde zeytin yetiştirilen toprakların alınabilir demir içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek yöntemler

dc.contributor.advisorBaşar, Haluk
dc.contributor.authorKeskin, Ece
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-7929-9476
dc.date.accessioned2022-10-14T12:05:44Z
dc.date.available2022-10-14T12:05:44Z
dc.date.issued2022-06-21
dc.description.abstractBu çalışma Bursa bölgesi zeytin yetiştirilen toprakların alınabilir demir (Fe) içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun yöntemin belirlenmesi için yürütülmüştür. Bu amaçla Bursa bölgesinde, araştırmadan önce geniş bir survey çalışması yapılarak Bursa’nın İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya ilçelerinde 50 adet zeytin bahçesi belirlenmiştir. Bu bahçelerden erken ilkbaharda 0 - 30 ve 30 - 60 cm derinliklerden alınan toplam 100 karma toprak örneği, ocak ayında alınan toplam 50 yaprak ve hasat olgunluğunda alınan 50 meyve örneği, araştırma materyalini oluşturmaktadır. Toprakların alınabilir Fe içeriklerinin belirlenmesinde; Toplam Fe, Kral Suyu (3 HCl + 1 HNO3) (Y1); 0,005 M DTPA + 0,01 M CaCl2 + 0,1 M TEA (Y2); “Aktif Fe” (COONH4)2.2H2O + (COOH)2.2H2O (Y3); 0,05 M HCl + 0,012 M H2SO4 (Y4); 0,05 M EDTA (pH 7,0) (Y5); 1 M NH4HCO3 + 0,005 M DTPA (pH 7,6) (Y6); 0,01 M Na2EDDHA (pH 7,0) (Y7); 0,43 M HNO3 (Y8) yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, 0,05 M HCl + 0,012 M H2SO4 (Y4) yönteminin Bursa yöresi zeytin plantasyonlarının alınabilir Fe içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractThis study was conducted to select appropriate methods for the evaluation of available Fe status in olives grown in alkaline soils. For this purpose, 50 olive orchards were selected in the Iznik, Orhangazi, Gemlik and Mudanya districts of Bursa region by conducting an extensive survey before the research started in the Bursa region. A total of 100 compound soil samples were taken from 0 - 30 and 30 - 60 cm depths in early spring from the orchards, a total of 50 leaf samples were collected in January and 50 fruit samples were collected at harvest maturity. In determining the available Fe content of soils; Total Fe, Aqua Regia (3 HCl + 1 HNO3) (M1); 0,005 M DTPA + 0,01 M CaCl2 + 0,1 M TEA (M2); “Active Fe” (COONH4) 2.H2O + (COOH)2.2H2O (M3); 0,05 M HCl + 0,012 M H2SO4 (M4); 0,05 M EDTA (pH 7,0) (M5); 1 M NH4HCO3 + 0,005 M DTPA (pH 7,6) (M6); 0,01 M Na2EDDHA (pH 7,0) (M7) and 0,43 M HNO3 (M8) methods were used. According to results of the research, method of 0,05 M HCl + 0,012 M H2SO4 (M4) could be used for determination of available Fe status of olive grown soils in Bursa region
dc.format.extentVIII, 63 sayfa
dc.identifier.citationKeskin, E. (2022). Bursa bölgesinde zeytin yetiştirilen toprakların alınabilir demir içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek yöntemler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/29111
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAlınabilir demir
dc.subjectToprak
dc.subjectYöntem
dc.subjectZeytin
dc.subjectAvailable iron
dc.subjectSoil
dc.subjectMethod
dc.subjectOlive
dc.titleBursa bölgesinde zeytin yetiştirilen toprakların alınabilir demir içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek yöntemler
dc.title.alternativeMethods for determination of available iron contents of olive grown souls in Bursa region
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Ece_Keskin.pdf
Boyut:
1.39 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama