Publication:
İçme sütü üretimi aşamalarında trans yağ asitlerinin belirlenmesi

dc.contributor.advisorBaşoğlu, Fikri
dc.contributor.authorAlkın, Emine
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2019-12-23T10:18:27Z
dc.date.available2019-12-23T10:18:27Z
dc.date.issued2008
dc.description.abstractBu araştırmada; içme sütü üretim aşamalarındaki trans yağ asitlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; örnek bir süt fabrikasına gelen ve işlenen sütlerin trans yağ asitleri cins ve % miktarları yağ asidi metil esterleri şeklinde GC ile belirlenmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmada; toplam trans yağ asidi miktarları; çiğ sütlerde % 2.86–6.30, pastörize sütlerde % 1.85–6.55, sterilize sütlerde % 2.50–9.77, 1 hafta 5oC’de depolanmış sütlerde % 3.28–11.67, 1 hafta 20oC’de depolanmış sütlerde ise % 5.32–7.12 arasında tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildiğinde üretim aşamalarının trans yağ asitleri oluşumu üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, it has been aimed to determine trans fatty acids in drinking milk processes. With this aim, the trans fatty acids percent amount and type in the milk come and processed from a sample milk factory have been determined as a fatty acids methyl ester forms by GC. The results are evaluated by statically. In this study, total trans fatty acid amounts of raw, pasteurized, sterilized, storages of 5oC at one week, storages of 20oC at one week were within the ranges 2.86–6.30 %, 1.85–6.55 %, 2.50–9.77 %, 3.28–11.67 %, 5.32–7.12 %. The results of obtained were evaluated by statically; there were found that the effect of milk production processes is unimportant.
dc.description.sponsorshipMeysüt
dc.format.extentVI, 84 sayfa
dc.identifier.citationAlkın, E. (2008). İçme sütü üretimi aşamalarında trans yağ asitlerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3978
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectİçme sütü
dc.subjectTrans yağ asidi
dc.subjectKalite
dc.subjectMilk
dc.subjectTrans-fatty acids
dc.subjectQuality
dc.titleİçme sütü üretimi aşamalarında trans yağ asitlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of trans-fatty acids on the milk processing stages
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
246888.pdf
Size:
1.58 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: