Publication:
Kalıp parametrelerinin çapak oluşumuna etkisinin deneysel tasarım teknikleriyle incelenmesi

dc.contributor.advisorÖzmutlu, H. Cenk
dc.contributor.authorEnsarioğlu, Kıymet
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentEndüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-15T07:56:09Z
dc.date.available2020-01-15T07:56:09Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractKalıplarda kesme işlemi sonrasında oluşan çapağın, ürünün kalitesine etkisi büyüktür. Kesme kalıplarındaki kesme boşluğu, dişi burç ölçüsü, kesme açısı, makaslama farkı, sac kalınlığı ve sac kalitesinin çapak oluşumunu etkilediği öngörülmüştür. Bu çalışmada, çapak oluşumuna neden olan faktörlerin, çapak üzerindeki etkileri deneysel tasarım yöntemi ile incelenmiştir. Deneylerde, beş seviyeli kesme boşluğu, üç seviyeli dişi burç ölçüsü, üç seviyeli kesme açısı, üç seviyeli makaslama farkı, iki seviyeli sac kalınlığı ve iki seviyeli sac kalitesi kullanılmıştır. Sonuçlar, çeşitli seviyelere sahip faktörlerin oluşan çapak miktarı üzerinde değişim yarattığını göstermiştir.
dc.description.abstractThe burr that happens after the cutting process plays an important role in product quality. It is predicted that cutting gap, groove bush size, cutting angle, shearing difference, sheet thickness and sheet quality in cutting dies affects the burr formation. In this study, the design of experimental analysis was carried out to examine the factors and their effects on the burr formation. A five-level cutting gap, a three-level groove bush size, a three-level cutting angle, a three-level shearing difference, a two-level sheet thickness and a two-level sheet quality are used in the experiments. The results of the experiments show that the factors that have several levels, bring about change on the height of burr.
dc.format.extentVIII, 69 sayfa
dc.identifier.citationEnsarioğlu, K. (2013). Kalıp parametrelerinin çapak oluşumuna etkisinin deneysel tasarım teknikleriyle incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/6075
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKesme kalıbı
dc.subjectÇapak oluşumu
dc.subjectDeneysel tasarım
dc.subjectCutting die
dc.subjectBurr formation
dc.subjectDesign of experiments
dc.titleKalıp parametrelerinin çapak oluşumuna etkisinin deneysel tasarım teknikleriyle incelenmesi
dc.title.alternativeExamination of the effects of the die parameters on the burr formation via design of experiments techniques
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
341914.pdf
Size:
2.65 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: