Yayın:
Yararları ve riskleriyle gıda kaynaklı enterokoklar

dc.contributor.buuauthorÇetinkaya, Figen
dc.contributor.buuauthorMuş, Tülay Elal
dc.date.accessioned2020-11-18T07:38:55Z
dc.date.available2020-11-18T07:38:55Z
dc.date.issued2010-05-21
dc.description.abstractEnterokoklar, sağlıklı insanlar ve hayvanların barsak mikroflorasının üyeleri olup, çevrede yaygın olarak bulunan bakterilerdir. Gıda endüstrisinde bu laktik asit bakterileri (LAB), önemli fermentasyon aktiviteleri nedeniyle, “yardımcı (ilave) veya starter kültürler” olarak kullanılmakta ve peynir lezzeti ve kalitesinin geliştirilmesinde önemli bir role sahip bulunmaktadır. Diğer taraftan enterokoklar endokarditis, üriner ve genital sistem infeksiyonları, meningitis ve septisemi gibi hastalıklardan sorumlu oportunistik patojenler olarak da bilinmektedir. Enterokokların önemli bir klinik özelliği, gıda, su ve klinik kaynaklı izolatlarında rapor edildiği gibi, antimikrobiyal ajanların geniş bir varyetesine direnç göstermeleridir. Gelişimi arttırmak amacıyla hayvan yemlerinde antibiyotiklerin kullanımı çeşitli ekosistemlerde, nakledilebilir antibiyotik dirençlilik genlerinin önemli rezervörlerini ortaya çıkarmış ve sonuç olarak gıda zinciri yoluyla dirençli Enterococcus’ların insanlara olası bir naklini beraberinde getirmiştir. Söz konusu derlemede enterokokların insanlarda neden oldukları infeksiyonlar, çeşitli antibiyotiklere gösterdikleri dirençlilik özellikleri ve dirençlilik genlerinin nakledilmesinde gıdaların rolüne ilişkin literatür bilgileri sunulmaktadır.
dc.description.abstractEnterococci are ubiquitous bacteria present in the environment and in the gastrointestinal tract of healthy animals and humans. In the food industry, these lactic acid bacteria (LAB) are known as “adjunct or starter cultures”, because of their fermenting activity, and also, they play a major role in improving flavour development and quality of cheese. However, enterococci are also known to be opportunistic pathogens responsible for human diseases such as endocarditis, urinary and genital tract infections, meningitis and septicaemia. An important clinical feature of Enterococcus spp. is the resistance to a wide range of antimicrobial agents as demonstrated in clinical, food and water isolates strains. The use of antimicrobials in animal feed as growth promoters has created large reservoirs of transferable antibiotic resistance genes in several ecosystems and consequently a possible route transmission of resistant Enterococcus spp. via food chain could be suggested. In this review it is represented the literature data about the benefits and risks of enterococci in foods, human infections caused by these microorganisms, their resistant features to several antibiotics and the role of foods in resistance gene transfer.
dc.identifier.citationÇetinkaya, F. ve Muş, T. M. (2010). "Yararları ve riskleriyle gıda kaynaklı enterokoklar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 29(1), 77-83.
dc.identifier.endpage83
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage77
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144424
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13975
dc.identifier.volume29
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEnterokoklar
dc.subjectEnterococcus
dc.subjectVirulens faktörleri
dc.subjectAntibiyotik dirençliliği
dc.subjectVankomisin-dirençli enterokoklar
dc.subjectVirulence factors
dc.subjectAntimicrobial susceptibility
dc.subjectVancomycin-resistant enterococci
dc.titleYararları ve riskleriyle gıda kaynaklı enterokoklar
dc.title.alternativeFoodborne enterococci with their benefits and risks
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
29_1_14.pdf
Boyut:
156.04 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama