Publication:
Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları

dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.buuauthorCengiz, Murat
dc.contributor.buuauthorBağdaş, Deniz
dc.contributor.buuauthorUzunoğlu, İlknur
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.date.accessioned2020-11-03T19:55:20Z
dc.date.available2020-11-03T19:55:20Z
dc.date.issued2007-02-19
dc.description.abstractBu çalışmada, Bursa’daki büyük marketler ve kasaplarda tüketime sunulan ve Bursa civarındaki askeri birliklerden sağlanan sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntılarının araştırılması amaçlanmıştır. Örnekler, 2005 yılında Kasım ile 2006 yılı Eylül ayları arasında toplandı ve streptomisin (n=63) ile sulfametazin (n=60) analizleri ELISA tekniği ile yapıldı. Streptomisin dört örnekte (%6) ve sulfametazin bir örnekte (%1.5) tespit edildi. Türkiye’de kesime gidecek sığırlarda antibakteriyel ilaçların kullanılabildiği, ancak saptanan streptomisin ve sulfametazin kalıntı düzeylerinin tüketici sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.
dc.description.abstractThe aim of the study was to determine streptomycin and sulfamethazin (sulphadimidine) residues in cattle meat sampled from medium size to large size stores, butchers and military units in Bursa region. The samples were collected from November 2005 to September 2006. Streptomycin (n=63) and sulfamethazin (n=60) residues were analysed by competitive enzyme-linked immunoabsorbent assay (ELISA) technique. Streptomycin and sulfamethazin were detected in four (6%) and in one (1.5%) meat samples, respectively. It is concluded from the results that some antibacterials were used in cattles, and the level of the antibacterials were not at concentrations to impose any risk for human health.
dc.identifier.citationOruç, H. H. vd. (2007). "Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 17-20.
dc.identifier.endpage20
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage17
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144468
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13722
dc.identifier.volume26
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSığır eti
dc.subjectCattle meat
dc.subjectStreptomisin
dc.subjectSulfametazin (Sulfadimidin)
dc.subjectStreptomycin
dc.subjectSulfamethazin (Sulphadimidine)
dc.titleSığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları
dc.title.alternativeStreptomycin and sulfamethazin (sulphadimidine) residues in cattle meat
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
26_1-2_4.pdf
Size:
168.83 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: