2007 Cilt 26 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • ItemOpen Access
    Fitobiyotikler
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-03-06) Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Doğal ürünlerin tüketimindeki artışa bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya pazar hacmi hızlı bir artış göstermektedir. Önceleri doğadan toplanan bu bitkilere olan talebin artışıyla birlikte tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımına yönelik çalışmalara da hız verilmiştir. Özellikle hayvan beslemede antibiyotiklerin kullanımının sınırlandırılması, ekolojik ve doğal ürünlerin tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilmesine neden olmuştur. Aromatik bitkiler ve bunlardan elde edilen uçucu yağlar da bu gruba girmektedir. Hayvan beslemede aromatik bitkilerin ve bitkisel ekstraktların kullanımı tüm dünyada önemli derecede artmıştır. Bu derlemede aromatik bitki ve ekstraktların kimyasal yapısına, etki mekanizmalarına, hayvan beslemede kullanım alanlarına, Türkiye’de yetiştirilen aromatik bitkilere ve bunlardan elde edilen ekstraksiyon ürünlerine ve bu bitkilerin üretiminin artırılmasına yönelik önerilere değinilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Yumurta tavuğu rasyonuna ilave edilen organik asit karmasının ince bağırsak ph’sı ve mikroflorası üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-04-24) Çiftçi, Alper; Akan, Mehmet; Yeşibağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde (% 0.5, 1.0 ve 1.5) ilave edilen organik asit karmasının (formik ve propiyonik asit ile bunların amonyum tuzları) ince bağırsak pH’sı ve mikroflorası üzerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada toplam 180 adet 20 haftalık yaştaki Lohmann LSL tipi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Çalışma her biri 45 adet tavuktan meydana gelen 4 deneme grubu ile yürütülmüştür. Her bir deneme grubu da 15 tavuk içeren 3 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubundaki yumurtacı tavuklar temel rasyonla, deneme gruplarındaki tavuklar ise temel rasyona % 0.5, 1.0 ve 1.5 düzeylerinde organik asit ilavesiyle beslenmişlerdir. Araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda incebağırsak pH’sı değerinde deneme gruplarında kontrol grubuyla kıyaslandığında önemli (p< 0.001) düşüşler belirlenmiştir. İnce bağırsak mikroflorasında önemli değişimler gözlenmiştir. Aerobik bakteri sayısı duodenumda azalma jejenum ve ileumda artış göstermiştir. Maya sayısı tüm deneme gruplarında varyasyon gösterirken organik asit ilavesi yapılan deneme gruplarında E.coli sayısında önemli azalmalar tespit edilmiştir. Sonuç olarak rasyonlara organik asit ilavesinin ince bağırsak pH’sında ve ince bağırsak mikroflorasında önemli değişimlere neden olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntıları
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-02-19) Oruç, H. Hüseyin; Cengiz, Murat; Bağdaş, Deniz; Uzunoğlu, İlknur; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    Bu çalışmada, Bursa’daki büyük marketler ve kasaplarda tüketime sunulan ve Bursa civarındaki askeri birliklerden sağlanan sığır etlerinde streptomisin ve sulfametazin (sulfadimidin) kalıntılarının araştırılması amaçlanmıştır. Örnekler, 2005 yılında Kasım ile 2006 yılı Eylül ayları arasında toplandı ve streptomisin (n=63) ile sulfametazin (n=60) analizleri ELISA tekniği ile yapıldı. Streptomisin dört örnekte (%6) ve sulfametazin bir örnekte (%1.5) tespit edildi. Türkiye’de kesime gidecek sığırlarda antibakteriyel ilaçların kullanılabildiği, ancak saptanan streptomisin ve sulfametazin kalıntı düzeylerinin tüketici sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.
  • ItemOpen Access
    Sığır etlerinde zeranol, dietilstilbestrol, klenbuterol, 17β-östradiol ve testosteron kalıntıları
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-02-19) Oruç, H. Hüseyin; Cengiz, Murat; Bağdaş, Deniz; Uzunoğlu, İlknur; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    Bu çalışmanın amacı, Bursa’da tüketime sunulan sığır etlerinde zeranol, dietilstilbestrol (DES), klenbuterol, 17β-östradiol ve testosteron gibi bazı anabolizan maddelerin kalıntılarını tespit etmektir. Numuneler, 2006 yılı Ocak ile Eylül ayları arasında toplandı ve yine aynı dönemde zeranol (n=81), DES (n=80), klenbuterol (n=72), 17β-östradiol (n=29) ve testosteron (n=29) analizleri ELISA tekniği ile yapıldı. Zeranol iki örnekte (%2.5), DES 11 örnekte (%14) ve testosteron üç örnekte (%10) tespit edildi. Örneklerde klenbuterol ve 17β-östradiol tespit edilemedi. Türkiye’de, anabolik maddelerin besi sığırlarında, büyümeyi ve yemden yararlanmayı arttırmak amacıyla kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen illegal olarak kullanılabildiği ve saptanan anabolizan maddelerin kalıntılarının halk sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği kanısına varıldı.
  • ItemOpen Access
    Ochratoxin a levels in different types of bread and flour
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-02-19) Cengiz, Murat; Oruç, H. Hüseyin; Uzunoğlu, İlknur; Sonal, Songül; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    Ochratoxin A (OTA) levels were determined in 132 different types of flour and bread (34 white flour, 14 wholemeal flour, 10 corn flour, 36 white bread, 28 wholemeal bread and 10 corn breads). The samples were collected from different bakers and markets in Bursa, Turkey and some unities of Turkish Army between February 2005 and May 2006 for analyses. OTA concentrations were determined by competitive enzyme-linked immunoabsorbent assay (ELISA) technique. Among the samples, highest mean concentration was detected in wholemeal flour samples as 9.30 µg/kg. OTA has been determined in 110 samples (83%). In 92 (70 %) of the samples the toxin levels were exceeded maximum tolerable limits (3 µg/kg). These findings indicate that flour and breads may have potential risk for the public health.
  • ItemOpen Access
    Occurrence of aflatoxin b1 and t-2 toxin in feed and raw ingredients used for animal feeding stuffs
    (Uludağ Üniversitesi, 2007-02-19) Oruç, H. Hüseyin; Cengiz, Murat; Uzunoğlu, İlknur; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
    Examination of 93 samples of animal feed and feed ingredients for the presence of aflatoxin B1 (AFB1) and T-2 toxin has been carried out. These samples were collected from four feed mills and 17 farmers of milk producer in Bursa region, Turkey, and analyzed by competitive enzyme-linked immunoabsorbent assay (ELISA) technique. AFB1 and T-2 toxin were determined in all samples of dairy cattle feed (except one of them for T-2 toxin), fattening feed, fawn feed, broiler feed, rice bran, rice grain, barley-wheat grain, maize and dry distiller grain soluble (DDGS), soya meal and sunflower meal. The highest levels detected for AFB1 and T-2 toxin were 431.90 µg/kg in a sample of maize and 131.00 µg/kg in a sample of rice bran, respectively. The mean levels of AFB1 have shown that the feeds and raw ingredients of samples may lead to some toxic effects for beef cattle, broiler, fawn, dairy cattle, and human because of the conversion of AFB1 in dairy cattle feed and feedstuffs to aflatoxin M1, and aflatoxin M1 secrete into milk.