Yayın:
Süt sığırlarının sıcak stresinde beslenmesi

dc.contributor.buuauthorYavuz, Hasan Melih
dc.contributor.buuauthorBiricik, Hakan
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-11-10T06:45:21Z
dc.date.available2020-11-10T06:45:21Z
dc.date.issued2009-10-12
dc.description.abstractYaz mevsiminde iklim koşulları süt sığırlarında verimi olumsuz etkileyecek şekilde strese neden olur. Sıcak stresi yaşama payı enerji gereksinimini artırırken özellikle de kaba yem tüketimi olmak üzere kuru madde tüketimini azaltır ve böylece hayvanın enerji ihtiyacını karşılamak güçleşir. Normal fizyolojik faaliyetlerin devamı için vücut sıcaklığının çok dar sınırlar içerisinde sürdürülebilmesi gerekir. Çevre sıcaklığı uygun olduğunda vücudun serinletilmesi ve ısıtılması için fizyolojik gereksinimler çok düşük düzeydedir ve hayvan performansını en iyi şekilde gerçekleştirilebilir. Buna karşın, çevre sıcaklığı normalin dışında seyrettiğinde vücut sıcaklığını düzenlemek için gerekli aktiviteler artar ve hayvanın performansını düşürebilir. Sıcak stresinin süt veriminde % 10-25 oranları arasında bir azalmaya neden olduğu gözlenmiştir. Sıcak stresi kuru madde tüketiminde azalmaya neden olurken ineğin yaşama payı ve süt verimi için gereksinim duyduğu enerji ve protein ihtiyacı artar. Sıcak stresine bağlı olarak meydana gelen fazla terleme önemli derecede potasyum kaybına neden olur. Süt sığırlarında sıcak stresinin etkisini en aza indirebilmek için rasyonlarda enerji, protein ve mineral madde düzeylerinde düzenlemeler yapılmalıdır.
dc.description.abstractSummer climates causes stress in dairy cows leading to depress production. Heat stress increases maintenance energy requirements, lowers dry matter intake, especially forage intake, making it difficult to meet energy needs. Normal physiological processes require that the body's temperature be maintained within fairly narrow limits. When environmental temperatures are moderate physiologic demand for body cooling or warming are minimal and optimal performance can occur. However, in the face of environmental temperature extremes thermoregulatory activities increase and performance is proportionally reduced. Heat stress has been observed to cause reductions in milk production of anywhere from 10-25%.While heat stress causes a decline in dry matter intake, the cow's energy and protein requirements for maintenance and production increase. Profuse sweating by heat-stressed cows results in a considerable loss of potassium. The effect of heat stress in dairy cattle to minimize the energy, protein and mineral levels in the ration should make arrangements.
dc.identifier.citationYavuz, H. M. ve Biricik, H. (2009). "Süt sığırlarının sıcak stresinde beslenmesi ". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(1-7), 1-7.
dc.identifier.endpage7
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage1
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144440
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13779
dc.identifier.volume28
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSıcak
dc.subjectCow
dc.subjectHeat
dc.subjectStress
dc.subjectMetabolism
dc.subjectDry matter intake
dc.subjectNutrient requirements
dc.subjectStres
dc.subjectMetabolizma
dc.subjectKuru madde tüketimi
dc.subjectBesin maddeleri gereksinimleri
dc.titleSüt sığırlarının sıcak stresinde beslenmesi
dc.title.alternativeFeeding for dairy cattle during heat stress conditions
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
28_1_1.pdf
Boyut:
275.78 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama