Publication:
Şnil ve makarna ipliklerden üretilen düz örgü kumaşların boyutsal özellikleri

Thumbnail Image

Organizational Units

Authors

Tekoǧlu, Onur
Kavuşturan, Yasemin

Authors

Advisor

Language

Publisher:

Ege Üniversitesi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

In this experimental study, dimensional properties of plain jersey knitted fabrics from chenille and macaroni yams are investigated as a function of material type, relaxation of dry/wet/washing and 5 times laundering. Correlation analyses were conducted in order to observe the reletionships between the boiling shrinkage properties of yarns and dimensional stability of kniitedfabrics. The dimensional stability of fabrics from macaroni yarns is found to be higher than fabrics from chenille yams. The boiling shrinkage values of macaroni yarns are found to be lower than from chenille yarns.
Bu deneysel çalışmada şenil ve makarna ipliklerden üretilen düz örgü kumaşların boyutsal özellikleri hammadde, kuru-yaş-yıkama relaksesi ve 5 kez yıkama-kurutma işlemlerinin fonksiyonu olarak incelenmiştir. İpliklerin kaynar çekme özellikleriyle, bu ipliklerden örülen düz örgü kumaşların boyutsal stabilitesi arasındaki korelasyon analiz edilmiştir. Makarna ipliklerden üretilen örme kumaşların boyutsal stabilitesinin şenil ipliklerden üretilenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Makarna ipliklerin çekme değerleri de şenil ipliklerden daha düşüktür.

Description

Source:

Keywords:

Keywords

Materials science, Fantezi iplik, Örme kumaş, Boyutsal özellikler, Şenil iplik, Makarna iplik, Fancy yarn, Knitted fabric, Dimensional properties, Chenille yarn, Macaroni yarn

Citation

Tekoğlu, O. vd. (2011). ''Şnil ve makarna ipliklerden üretilen düz örgü kumaşların boyutsal özellikleri''. Tekstil ve Konfeksiyon, 21(2), 158-163.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

0

Views

0

Downloads