Publication:
Broylerlerde cinsiyetin karkas özellikleri ve sakatat ürünlerine etkisi

dc.contributor.buuauthorPetek, Metin
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-23T10:58:11Z
dc.date.available2021-03-23T10:58:11Z
dc.date.issued1999
dc.description.abstractBu çalışmada; broylerlerde yenilebilir karkas bileşenleri ve sakatat ürünlerine cinsiyetin etkilerini saptamak amacıyla 42 günlük yaşta erkek ve dişi piliçler kullanılmıştır. İşlem esnasında tüyler, baş, ayaklar, karkas, kalp, karaciğer, taşlık, karın yağı, boyun, kanat/ar, göğüs ve bulutların ağırlıkları saptanmıştır. Bütün veriler ham ağırlık ve canlı ağırlığın yüzdesi olarak ifade edilmiştir. Tüyler, ayaklar, karaciğer, taşlık, göğüs, boyun ve kanatların canlı ağırlık içindeki payı bakımından erkek ve dişi arası farklar önemli bulunmuştur (P<0 .001, P<0.01, P<0.05, P<0.001, P<0.05, P<0 .01, P<0 .001). Erkeklerle karşılaştırıldığında dişiler daha yüksek oranda tüyler, bütün ve yenilebilir karkas, kalp, karaciğer, taşlık, karın yağı. göğüs ve kanatlara, dişilerle karşılaştırıldığında erkekler daha yüksek oranda baş, ayaklar, butlar ve boyuna sahip bulunmuştur. Her bir cinsiyette canlı ağırlık ve karkas bileşenleri arası ilişkileri tanımlamak için regresyon analizi kullanılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, male and female chickens at 42 days of age were utilized to determine the effect of sex on yield of various offal and edible careass components of broilers. During processing, the weight of feathers, head, feet, carcass, heart, liver, gizzard, abdominal fat, neck, wings, breast and thighs were determined. All data were expressed as a raw weight and as a percentage of live body weight. There were signifıcant differences between male and females for the feathers, feet, liver, gizzard, breast, neck and wings as a percentage of live body weight (P<0 .001, P<0 .01, P<0.05, P<001, P<0.05, P<0.01, P<0.001). Females had a greater percentage of feathers, whole and edible carcasses, heart, liver, gizzard, abdominal fat, breasi and wings in comparison to males and males had a larger percentage of head, feet, thigh and neck in comparison to females. Regression analyses were used to describing the relationship between careass components and body weight for each sex.
dc.identifier.citationPetek, M. (1999). ''Broylerlerde cinsiyetin karkas özellikleri ve sakatat ürünlerine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 195-204.
dc.identifier.endpage204
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage195
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18182
dc.identifier.volume18
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBroyler
dc.subjectCinsiyet
dc.subjectSakatat
dc.subjectKarkas
dc.subjectBroiler
dc.subjectSex
dc.subjectOffal
dc.subjectCarcass
dc.titleBroylerlerde cinsiyetin karkas özellikleri ve sakatat ürünlerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of sex on careass characteristics and offal products in broilers
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
18_1-2_19.pdf
Size:
2.31 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: