Yayın:
Sığır beslenmesinde elma posası kullanma olanaklarının araştırılması

dc.contributor.buuauthorErdinç, Hüseyin
dc.contributor.buuauthorÇamaş, Hayati
dc.contributor.buuauthorYaman, Kemalettin
dc.contributor.buuauthorAntaplı, Mübeccel
dc.contributor.buuauthorYavuz, H. Melih
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2021-03-15T06:29:20Z
dc.date.accessioned2023-03-30T07:29:28Z
dc.date.available2021-03-15T06:29:20Z
dc.date.available2023-03-30T07:29:28Z
dc.date.issued1987
dc.description.abstractIn this study , the possibilities of using apple pomace, an available and product of food industry in Bursa, has bcen invertigaled. This study was carried out on 24 Brown bulls, aged 6-8 months. The animals were divided into 3 groups equally and the groups were fed with different rations for 90days.The groups were fed separately with rations with the same level of energy and protein, consisting of 1) pelleted concentrate + straw + molasses, 2) Pelleted concentrate + Straw silage + molasses; and 3) Pellet concentrate + apple pomace + molasses + Urea. The costs of 1 kg live-weight gain in the groups were calculated 415, 318 and 232 TL respectively. In the third group, giuen apple pomace, the levels of serum calcium and inorganic phosphate decreased, whereas there was not any change in the other parameters such as serum alkaline phosphatase, erythrocyte and leukocyte counts, hemoglobin, hematocrit and sedimentation rate.
dc.description.abstractBu çalışmada Bursa yöresindeki besin sanayi kuruluşlarının son ürünü olan elma posasının sığır beslenmesinde kullanım olanakları araştırılmıştır. Deneme 6-8 aylık 24 baş Esmer erkek dana kullanılarak yapıldı. Hayvanlar üç çeşit gruba ayrılıp 90 gün süreyle farklı rasyonlarla beslendi. Gruplara enerji ve protein bakımından aynı olan aşağıdaki rasyonlar verildi.
dc.identifier.citationErdinç, H. vd. (1987). ''Sığır beslenmesinde elma posası kullanma olanaklarının araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3-), 73-80.
dc.identifier.endpage80
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage73
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31971
dc.identifier.volume5-6
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBeef cattle
dc.subjectApple pomace
dc.subjectAlkaline phosphatase
dc.subjectHomoglobin
dc.subjectLive-weight gain
dc.subjectSığır
dc.subjectElma posası
dc.subjectHemoglobin
dc.subjectCanlı ağırlık artışı
dc.subjectAlkalin fosfataz
dc.titleSığır beslenmesinde elma posası kullanma olanaklarının araştırılması
dc.title.alternativeStudy on the possibilities of using apple pomace in feeding beef cattle
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
5-6_1_12.pdf
Boyut:
1.58 MB
Format:
Adobe Portable Document Format