Publication:
Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin

dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran
dc.contributor.buuauthorKahya, Serpil
dc.contributor.buuauthorEyigör, Ayşegül
dc.contributor.buuauthorÇarlı, Kamil Tayfun
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.contributor.departmentGıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
dc.contributor.researcheridAAH-2842-2021
dc.contributor.researcheridAAI-1101-2021
dc.contributor.researcheridAAI-1092-2021
dc.contributor.scopusid6506404118
dc.contributor.scopusid35368679200
dc.contributor.scopusid6602558950
dc.contributor.scopusid7005947635
dc.date.available2022-04-13T11:32:38Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractThis study aims to determine the antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken samples against a total of 23 antimicrobial agents. For this, 64 meat and 79 chicken Salmonella isolates, which were obtained from retail meat and farm samples analyzed in our laboratory from February 2006 to January 2009, were used. All Salmonella isolates were resistant to at least 4 antimicrobials tested, with the common highest resistance rates to erythromycin (100.0%), bacitracin (99.3%), and rifampicin (98.6%), regardless of the sample type. Additionally, meat isolates were 100.0% resistant to bacitracin, clindamycin, erythromycin, rifampicin, and chicken isolates were 100.0% resistant to erythromycin, spiramycin, penicillin G, doxycycline hydrochloride, and tetracycline. Four to 7 Multi Drug Resistant (MDR) Salmonella conformed 82.83% of all meat isolates, and 10, 12, 15, and 17 MDR Salmonella conformed 55.68% of all chicken isolates analyzed. The B/DA/E/RD and N/B/CT/E/SP/P/RD/DO/OT/TE resistances were the most common patterns as 35.94% and 13.92% within meat and chicken isolates, respectively. The considerably high resistance rates and MDR types to commonly used antimicrobial agents among the Salmonella isolates tested pose a significant risk factor for the treatment of foodborne Salmonella infections in humans.
dc.description.abstractBu çalışmada tavuk eti ve tavuk orijinli Salmonella izolatlarında 23 antimikrobiyal ajana karşı dirençlilik fenotiplerinin belirlenmesi amacı ile perakende satış yerleri ve çiftlik örneklerinden elde edilen 64 adet et ve 79 adet tavuk Salmonella izolatı, Şubat 2006 ile Ocak 2009 arasında laboratuvarımızda analiz edildi. Tüm Salmonella izolatlarının, örnek tipi göz önünde bulundurulmaksızın, test edilen antimikrobiyalleden en yüksek direnç oranı ile sırası ile eritromisin’e (%100.0), basitrasin’e (%99.3) ve rifampisin’e (%98.6) olmak üzere en az 4 antimikrobiyale dirençli olduğu belirlendi. Ayrıca, et izolatlarının basitrasin, klindamisin, eritromisin, rifampisin’e; tavuk izolatlarının ise eritromisin, spiramisin, penisilin G, doksisiklin hidroklorür ve tetrasiklin’e %100.0 dirençli olduğu bulundu. Tüm et izolatlarının %82.83’ü 4 ile 7 Çoklu İlaç Direnci (ÇİD) gösterirken, tüm tavuk izolatlarının %55.68’i 10, 12, 15 ve 17 antimikrobiyale ÇİD gösterdiği belirlendi. Et izolatlarında %35.94 oranında ve tavuk izolatlarında ise %13.92 oranında olmak üzere en sık rastlanan ÇİD paternleri sırasıyla B/DA/E/RD ve N/B/CT/E/SP/P/RD/DO/OT/TE olarak bulundu. Salmonella izolatlarında karşılaşılan bu yüksek dirençlilik oranlarının ve ÇİD paternlerinin insanlardaki Salmonella infeksiyonlarının tedavisinde risk oluşturabileceği belirtildi.
dc.identifier.citationTemelli, S. vd. (2012). "Antibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin". Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 59(2), 107-114.
dc.identifier.endpage114
dc.identifier.issn1300-0861
dc.identifier.issn1308-2817
dc.identifier.issue2
dc.identifier.scopus2-s2.0-84857078611
dc.identifier.startpage107
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1501/Vetfak_0000002511
dc.identifier.urihttp://vetjournal.ankara.edu.tr/tr/pub/issue/44727/555844
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/25756
dc.identifier.volume59
dc.identifier.wos000302203200006
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherAnkara Üniversitesi
dc.relation.journalAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectSalmonella
dc.subjectChicken
dc.subjectBroiler meat
dc.subjectAntimicrobial resistance
dc.subjectPrevalence
dc.subjectSerovars
dc.subjectEnterica
dc.subjectAnimals
dc.subjectHumans
dc.subjectFoods
dc.subjectSpp
dc.subjectTavuk
dc.subject.scopusSalmonella Enterica; Nalidixic Acid; Serotypes
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleAntibiotic resistance phenotypes of Salmonella isolates of broiler meat and chicken origin
dc.title.alternativeTavuk eti ve tavuk orijinli Salmonella izolatlarında antibiyotik dirençlilik fenotipleri
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Temelli_vd_2012.pdf
Size:
220.75 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: