Yayın:
Bükme ile şekillendirilen saclarda geri yaylanma davranışının incelenmesi

Küçük Resim

Tarih

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Yazarlar

Yenice, M. Mustafa

Danışman

Özcan, Reşat

Dil

Yayıncı:

Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Sac malzemelerin şekillendirilmesinde karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de geri yaylanmadır. Günümüzde, avantajlarından dolayı kullanımı iyice yaygınlaşan geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar için bu problem üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada en sık kullanılan şekillendirme yöntemlerinden birisi olan V-bükme operasyonunda elde edilen deney parçaları için, kalıp ve malzeme değişkenlerine bağlı olarak geri yaylanma davranışı incelenmiştir. Kalıp değişkeni olarak kalıp V açısı, erkek kalıp uç yarıçapı alınmıştır. Deneylerde malzeme değişkeni olarak üç tip sac malzemeden, üç ayrı hadde yönünde numuneler kullanılmıştır.
One of the biggest problem in sheet metal forming is springback. Usage of advanced high strength steels (AHSS) rices gradually because of their advantages but springback problems are higher than other class of sheet metarials so that working on this problem continue. In this study springback behaviour of V-bended parts have been observed. Die V angle and punch radius have been used as a die factor and three types of material and three types of rolling angle have been used as material factor.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Geliştirilmiş yüksek mukavemetli saclar, V-bükme, Soğuk şekillendirme, Geri yaylanma, Advanced high strength steels, V-bending, Cold forming, Springback

Alıntı

Yenice, M. M. (2006). Bükme ile şekillendirilen saclarda geri yaylanma davranışının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

80

Views

81

Downloads