Publication:
Serum total kalsiyum tayininde üç değişik yöntemin kıyaslanması

dc.contributor.buuauthorSerdar, Zehra
dc.contributor.buuauthorAğaoğulları, A. Neşe
dc.contributor.buuauthorTokullugil, H. Asuman
dc.contributor.departmentTıp Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2022-03-30T08:51:37Z
dc.date.available2022-03-30T08:51:37Z
dc.date.issued1996-05-14
dc.description.abstractBu çalışmada, serum total kalsiyum ölçümünde kullanılan titrimetrik ve kolorimetrik yöntemlerin kıyaslanması amaçlandı. Titrimetrik yöntem olarak kompleksometri yöntemi, kolorimetri yöntem olarak ta methylthymol Blue (MTB) yöntemi hem manuel olarak, hem de otoanalizörde çalışıldı. Ölçümler aynı serum havuzundan ayrılan örneklerde yapıldı. Çalışmaları sonucunda deney içi değişkenlik katsayısı (%CV) kompleksometri yönetim için %1. 78, manuel çalışılan MTB yöntemi için %1.65 ve otoanalizörde çalışılan MTB yönetim için de %1.16 olarak saptandı. Deneyler arası %CV değerleri ise kompleksometri yöntemi için %3. 07, manuel çalışılan .'MTB yöntemi için %2.58 ve otoanalizörde çalışılan MTB yöntemi için de %1 66 bulundu. "Recovery" değerleri ise kompleksometri yöntemi için %96, manuel MTB yöntemi için %98, otoanalizörde çalışılan MTB yöntemi için ise %101 olarak bulundu. Sonuç olarak, manuel çalışılan kolorimetrik MTB yönteminin linearite sınırı ve "recovery" değerlerinin daha yüksek, % CV değerlerinin ise otoanalizör değerlerine daha yakın olması nedeniyle, titrimetrik kompleksometri yöntemine göre daha güvenilir olduğu kanısına varıldı.
dc.description.abstractIn this study we have aimed at comparing the titrimetric and colorinıetric methods which are used to measure total calcium in serum. Complexometry as a titrimetric method and "Methylthymol Blue" (MFB) as a colorimetric method have been studied. The method of MTB has been used both manually and in an autoanalyzer. The measurements have been carried out in the samples obtained from the same serum pool. As a result of our studies, intra-assay Coefficient of Variation (% CV) for complexometry, MTB (manual) and for MTB (in an autoanalyzer) has been found to be 1. 78%, 1.65% and 1.16% respectively, but interassay% CV has been found to be 3. 07 %, 2. 58 % and 1. 66 % respectively. Analytical recovery for complexometry and MTB (manual) and for MTB (in an autoanalyzer) methods has been found to be 96 %, 98% and 101% respectively. Finally, it is seen that the colorimetric MTB (manual) method has wider ranges of linearity and higher analytical recovery than the titrimetric complexometric method and also its CV% is closer to the autoanalyzer. So we can say that it is much more reliable and sensitive than the titrimetric complexometric method.
dc.identifier.citationSerdar, Z. vd. (1996). ''Serum total kalsiyum tayininde üç değişik yöntemin kıyaslanması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 25-30.
dc.identifier.endpage30
dc.identifier.issn1300-414X
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/25437
dc.identifier.volume23
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKalsiyum
dc.subjectKompleksometri
dc.subject"Metbylthymol blue" (MTB) yöntemleri
dc.subjectCalcium
dc.subjectComplexometry
dc.subjectMethyltbymol blue (MTB) methods
dc.titleSerum total kalsiyum tayininde üç değişik yöntemin kıyaslanması
dc.title.alternativeThe comparison of three different methods in serum total calcium detection
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Biyokimya Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
23_1-2-3_6.pdf
Size:
2 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: