Yayın: Çevresel sürdürülebilirlik kapsamında topraksız tarımın binalara entegrasyonunun araştırılması
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Aydın, Şeyma Nur
Danışman
Taş, Nilüfer
Dil
Türü
Yayıncı:
Bursa Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Artan dünya nüfusu, kentleşme, tarım arazilerinin azalması, doğal kaynakların tükenmesi, iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, sürdürülebilir kent yaşamı ve gıda üretimi için yenilikçi çözümler gerektirmektedir. Bu bağlamda; topraksız tarım yöntemini kullanarak, kaynak verimliliği sağlayan ve çevresel etkisi düşük bir şekilde gıda üretmeyi hedefleyen binalar bir alternatif sunmaktadır. Bu çalışma, çevresel sürdürülebilirlik kapsamında, topraksız tarımın binalara entegrasyonunu, çatı üstü sera örnekleri üzerinden ele almaktadır. Çalışmanın amacı, çatı üstü seralarının çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerini ve potansiyelini araştırmak, mimari, tarım ve yapı teknolojisi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak, tasarımda dikkat edilmesi gereken hususları belirlemektir. Çalışmada, çatı üstü seralarının tasarımı, bina sistemleri, bina ve tarım sistemleri etkileşimi, kullanılan teknik ve teknolojiler, tasarım/ yapım /kullanım süreçlerinde yaşanan zorluklar ele alınmıştır. Bu kapsamda, nitel bir literatür analizi yaklaşımı yöntemiyle, farklı coğrafi bölgelerde ve koşullarda inşa edilmiş çatı üstü sera örnekleri incelenmiş, elde edilen bulgular çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bulgular, çatı üstü seraların çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağladığını, bununla birlikte bazı zorluklar ve çelişkiler de barındırdığını göstermektedir. Sonuç olarak, çatı üstü seralar, yenilenebilir enerji ve teknolojik gelişmelerle birlikte, gelecekte şehirlerdeki gıda üretimi için stratejik bir çözüm olabilir. Ancak, çevreye zarar vermeden sürdürülebilir bir uygulama için doğru tasarım ve uygulama yaklaşımları kritik öneme sahiptir. Çatı üstü seraların potansiyelinin araştırılması, iklim krizine karşı dirençli ve sürdürülebilir kentler yaratma hedefi doğrultusunda önem taşımaktadır. Çalışma, bu seraların çeşitli yapı tiplerine uyarlanabileceğini göstererek, kentsel alanlarda sürdürülebilir tarım ve yapı tasarımı için yeni perspektifler sunmaktadır. Ayrıca, mimarlık, mühendislik ve tarım disiplinlerinin ortak noktasında yer alan bu konuda literatüre katkıda bulunmaktadır.
Global problems such as increasing world population, urbanization, decreasing agricultural land, depletion of natural resources and climate change require innovative solutions for sustainable urban living and food production. In this framework, buildings that aim to produce food in a resource-efficient and low environmental impact way by using the soilless agriculture method offer an alternative. This thesis examines the integration of soilless agriculture into buildings in the context of environmental sustainability through the examples of rooftop greenhouses. The aim of the thesis is to investigate the effects and potential of rooftop greenhouses on environmental sustainability, to reveal the relationship between architecture, agriculture and building technology, and to determine the design considerations. In the study, the design of rooftop greenhouses, building systems, the interaction between building and agricultural systems, the techniques and technologies used, and the difficulties experienced in the design / construction / utilization processes are discussed. In this context, through a qualitative literature analysis approach, examples of rooftop greenhouses built in different geographical regions and conditions were examined and the findings were evaluated within the framework of environmental sustainability. The findings show that rooftop greenhouses make significant contributions to environmental sustainability, they also present some challenges and contradictions. To sum up, rooftop greenhouses, together with renewable energy and technological advances, could be a strategic solution for food production in cities in the future. Yet, the right design and implementation approaches are critical for a sustainable implementation without harming the environment. Investigating the potential of rooftop greenhouses, is important in line with the goal of creating sustainable cities that are resilient to the climate crisis. By showing that these greenhouses can be adapted to various building types, the study offers new perspectives for sustainable agriculture and building design in urban areas. It also contributes to the literature on this topic, which is at the crossroads of architecture, engineering and agriculture disciplines.
Global problems such as increasing world population, urbanization, decreasing agricultural land, depletion of natural resources and climate change require innovative solutions for sustainable urban living and food production. In this framework, buildings that aim to produce food in a resource-efficient and low environmental impact way by using the soilless agriculture method offer an alternative. This thesis examines the integration of soilless agriculture into buildings in the context of environmental sustainability through the examples of rooftop greenhouses. The aim of the thesis is to investigate the effects and potential of rooftop greenhouses on environmental sustainability, to reveal the relationship between architecture, agriculture and building technology, and to determine the design considerations. In the study, the design of rooftop greenhouses, building systems, the interaction between building and agricultural systems, the techniques and technologies used, and the difficulties experienced in the design / construction / utilization processes are discussed. In this context, through a qualitative literature analysis approach, examples of rooftop greenhouses built in different geographical regions and conditions were examined and the findings were evaluated within the framework of environmental sustainability. The findings show that rooftop greenhouses make significant contributions to environmental sustainability, they also present some challenges and contradictions. To sum up, rooftop greenhouses, together with renewable energy and technological advances, could be a strategic solution for food production in cities in the future. Yet, the right design and implementation approaches are critical for a sustainable implementation without harming the environment. Investigating the potential of rooftop greenhouses, is important in line with the goal of creating sustainable cities that are resilient to the climate crisis. By showing that these greenhouses can be adapted to various building types, the study offers new perspectives for sustainable agriculture and building design in urban areas. It also contributes to the literature on this topic, which is at the crossroads of architecture, engineering and agriculture disciplines.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Bina entegre tarım, Bina sistemleri, Çatı üstü sera, Çevresel sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir mimari, Topraksız tarım, Building integrated agriculture, Building systems, Rooftop greenhouse, Environmental sustainability, Sustainable architecture, Soilless agriculture
