Publication: Effects of lighting schedule and ascorbic acid on performance and tibiotarsus bone characteristics in broilers
dc.contributor.author | Yılmaz, Bestami | |
dc.contributor.buuauthor | Yıldız, Hüseyin | |
dc.contributor.buuauthor | Petek, Metin | |
dc.contributor.buuauthor | Sönmez, Gürsel | |
dc.contributor.buuauthor | Arıcan, İlker | |
dc.contributor.department | Veteriner Fakültesi | |
dc.contributor.department | Patoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.contributor.orcid | 0000-0001-6342-0094 | tr_TR |
dc.contributor.researcherid | AAA-1366-2021 | tr_TR |
dc.contributor.researcherid | AAP-7233-2020 | tr_TR |
dc.contributor.researcherid | AAG-7518-2021 | tr_TR |
dc.contributor.scopusid | 35605229000 | tr_TR |
dc.contributor.scopusid | 7004448692 | tr_TR |
dc.contributor.scopusid | 55167435000 | tr_TR |
dc.contributor.scopusid | 14055524200 | tr_TR |
dc.date.accessioned | 2022-01-24T11:12:00Z | |
dc.date.available | 2022-01-24T11:12:00Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine the effects of 2 lighting programs (continuous: 24 h light: 0 h dark; intermittent: 12 h daylight followed by 3 cycles of 1 h light, and then 3 h dark during the night) and 3 ascorbic acid supplementations (0, 200, and 400 mg/L added to water) on broiler performance, bone characteristics, and the incidence of tibial dyschondroplasia. One-day-old male commercial (Ross PM(3)) broiler chicks (600) were divided into 6 treatment groups (2 x 3) with random replicates (4 replicates per treatment). At the end of 6 weeks data revealed that the lighting program, which was one of the main factors tested, affected the feed conversion ratio and live weight gain (P < 0.05), while ascorbic acid (the other main factor) and the interactions of both factors did not significantly influence broiler performance characteristics. Length and weight of the tibiotarsus were positively affected by the use of intermittent lighting, whereas ascorbic acid had a positive effect only on the weight of the bone. Continuous lighting improved cortical thickness of the tibiotarsus (P < 0.01) and decreased the incidence of tibial dyschondroplasia insignificantly. There was not a lighting x supplemental ascorbic acid interaction for tibial dyschondroplasia. The results of the present study suggest that use of intermittent lighting and supplementation of ascorbic acid (200 mg/L) can efficiently prevent leg problems, and increase bone strength and broiler performance. | en_US |
dc.description.abstract | Çalışmada sürekli ve kesintili (sürekli; 24 saat aydınlık:0 saat karanlık, kesintili; 12 saat gün ışığına ilave olarak 1 saat aydınlık:3 saat karanlık toplam 4 saat ve 3 siklus ile 12 saat tamamlanarak gece ışıklandırması) olmak üzere 2 farklı aydınlatma programı ve içme sularına farklı düzeylerde (0, 200, 400 mg/L) ilave edilen askorbik asidin broyler performansı, kemik özellikleri ve tibial dyschondroplasia üzerine olan etkileri incelendi. Bu amaçla 600 adet günlük yaşta broyler civciv (Ross PM3) kullanılarak, 2 × 3 faktöriyel tertipte 4’er tekrarlı toplam 6 grup oluşturuldu. Çalışmada 6. hafta sonunda, ana faktörlerden aydınlatmanın canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranı üzerine olumlu etkisi saptanırken (P < 0,05), diğer temel etken olan askorbik asit ile bunların kombinasyonlarının performans özellikleri üzerine etkisinin olmadığı görüldü. Tibiotarsus’un ağırlık ve uzunluğu üzerine kesintili aydınlatmanın pozitif etkisi saptanırken, diğer temel etken olan askorbik asidin kemiğin sadece ağırlığını olumlu yönde etkilediği görüldü. Sürekli aydınlatmanın tibiotarsus kortikal kalınlığını arttırırken tibial dyschondroplasia’yi istatistiksel olarak önemsiz düzeyde (P < 0,01) azalttığı saptandı. Aydınlatma ve askorbik asit kombinasyonlarının tibial dyschondroplasia üzerine etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç olarak, kesintili aydınlatma ve içme suyuna ilave edilen 200 mg/L askorbik asidin bacak problemlerini azalttığı, kemik direnci ve broyler performansını arttırdığı saptandı. | tr_TR |
dc.identifier.citation | Yıldız, H. vd. (2009). "Effects of lighting schedule and ascorbic acid on performance and tibiotarsus bone characteristics in broilers". Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 33(6), 469-476. | tr_TR |
dc.identifier.endpage | 476 | tr_TR |
dc.identifier.issue | 6 | tr_TR |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-77449142821 | tr_TR |
dc.identifier.startpage | 469 | tr_TR |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.3906/vet-0802-1 | |
dc.identifier.uri | https://journals.tubitak.gov.tr/veterinary/issues/vet-09-33-6/vet-33-6-4-0802-1.pdf | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11452/24260 | |
dc.identifier.volume | 33 | tr_TR |
dc.identifier.wos | 000272359000004 | |
dc.indexed.scopus | Scopus | en_US |
dc.indexed.trdizin | TrDizin | tr_TR |
dc.indexed.wos | SCIE | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | TÜBİTAK | tr_TR |
dc.relation.collaboration | Yurt içi | tr_TR |
dc.relation.journal | Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi | tr_TR |
dc.relation.tubitak | TOVAG-104V138 | tr_TR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ascorbic acid | en_US |
dc.subject | Broiler | en_US |
dc.subject | Performance | en_US |
dc.subject | Tibiotarsus | en_US |
dc.subject | Tibial dyschondroplasia | en_US |
dc.subject | Leg weakness | en_US |
dc.subject | Chickens | en_US |
dc.subject | Restriction | en_US |
dc.subject | Prevalence | en_US |
dc.subject | Poultry | en_US |
dc.subject | Calcium | en_US |
dc.subject | Growth | en_US |
dc.subject | Veterinary sciences | en_US |
dc.subject | Broyler | en_US |
dc.subject | Aydınlatma | tr_TR |
dc.subject | Askorbik asit | tr_TR |
dc.subject | Tibiotarsus | tr_TR |
dc.subject | Performans | tr_TR |
dc.subject.scopus | Osteochondrodysplasias; Thiram; Broiler Chickens | en_US |
dc.subject.wos | Veterinary sciences | en_US |
dc.title | Effects of lighting schedule and ascorbic acid on performance and tibiotarsus bone characteristics in broilers | en_US |
dc.title.alternative | Aydınlatma programi ve askorbik asitin broilerlerde performans ve tibiotarsus özellikleri üzerine etkileri | tr_TR |
dc.type | Article | |
dc.wos.quartile | Q3 | en_US |
dspace.entity.type | Publication | |
local.contributor.department | Veteriner Fakültesi/Anatomi Ana Bilim Dalı | tr_TR |
local.contributor.department | Veteriner Fakültesi/Hayvancılık Ana Bilim Dalı | tr_TR |
local.contributor.department | Veteriner Fakültesi/Patoloji Ana Bilim Dalı | tr_TR |