Publication:
Yüksek çevre sıcaklığına maruz kalan yumurtacı tavuklarda yeme lignoselüloz ilavesinin yumurtlama performansı ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkileri

dc.contributor.advisorSözcü, Arda
dc.contributor.authorGümüş, İbrahim Halil
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0009-0009-8710-8551
dc.date.accessioned2025-05-26T08:45:42Z
dc.date.issued2025
dc.description.abstractBu çalışma, yüksek çevre sıcaklığına maruz kalan yumurtacı tavuklarda yeme lignoselüloz ilavesinin yumurtlama performansı ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 64 haftalık yaşta 90 adet Nick Brown genotipli kahverengi yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Çalışmada kontrol, 0,5 kg/ton lignoselüloz ilavesi (1.doz) ve 1 kg/ton lignoselüloz (2.doz) olmak üzere 3 farklı grup oluşturulmuştur. Çalışmada yumurtalar günlük olarak toplanmış, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı haftalık olarak belirlenmiştir. Yumurta kalite özellikleri ve kabuktaki mikrobiyal yükün belirlenmesi amacıyla her deneme grubundan rastgele 15 adet yumurta seçilerek yumurta iç ve dış kalite analizleri, mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, en yüksek yumurta veriminin 2.doz (%79,6), en yüksek yumurta ağırlığının ise 1.doz (61,5 g) grubunda gözlenmiştir. Kabuk kalınlığı ve sarı renginin ise sırasıyla 0,424 mm ve 12,6 ortalama değerleriyle 2.doz grubunda saptanmıştır. Lignoselüloz ilavesinin, yumurta kabuğundaki mikrobiyal yük üzerine etkisi önemli bulunmuş olup, toplam mezofilik aerobik bakteri sayısı kontrol grubunda 18,1×10³ kob/g iken, 1. dozda 10,1×10³ kob/g ve 2. dozda 9,9×10³ kob/g olarak tespit edilmiştir. Koliform sayısı sırasıyla 11,5×103 kob/g, 7,4×103 kob/g ve 7,3×10³ kob/g, maya-küf sayısı ise 8,5×103 kob/g, 7,1×103 kob/g ve 6,2×10³ kob/g olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, sıcaklık stresine maruz kalan yumurtacı tavuklarda performansın ve yumurta kalitesinin korunması için lignoselülozun potansiyel bir katkı maddesi olarak kullanılabileceği gözlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out to investigate the effects of lignocellulose supplementation on laying performance and egg quality characteristics in laying hens exposed to high ambient temperature. In the study, 90 Nick Brown genotyped brown laying hens of 64 weeks of age were used. Three different groups were formed as control, 0.5 kg/ton lignocellulose supplementation (1st dose) and 1 kg/ton lignocellulose (2nd dose). Eggs were collected daily and egg production, egg weight, feed intake and feed conversion ratio were determined weekly. In order to determine egg quality characteristics and microbial load in the shell, 15 eggs were randomly selected from each experimental group and egg internal and external quality analyses and microbiological analyses were performed. At the end of the study, the highest egg yield was observed in the 2nd dose group (79.6%) and the highest egg weight was observed in the 1st dose group (61.5 g). The mean values of shell thickness and yellow color were 0.424 mm and 12.6 in the 2nd dose group, respectively. The effect of lignocellulose supplementation on the microbial load on the eggshell was found to be significant and the total mesophilic aerobic bacteria count was 18.1×10³ cfu/g in the control group, 10.1×10³ cfu/g in the 1st dose and 9.9×10³ cfu/g in the 2nd dose. Coliform count was 11.5×103 cfu/g, 7.4×103 cfu/g and 7.3×10³ cfu/g, and yeast-mold count was 8.5×103 cfu/g, 7.1×103 cfu/g and 6.2×10³ cfu/g, respectively. In conclusion, it was observed that lignocellulose can be used as a potential additive for the protection of performance and egg quality in laying hens exposed to heat stress.
dc.format.extentVII, 41 sayfa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/53071
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLignoselüloz
dc.subjectYumurta kalitesi
dc.subjectYumurta tavuğu
dc.subjectYem
dc.subjectMikrobiyal yük
dc.subjectSıcaklık stresi
dc.subjectLignocellulose
dc.subjectEgg quality
dc.subjectLaying hen
dc.subjectMicrobial load
dc.subjectFeed
dc.subjectHeat stress
dc.titleYüksek çevre sıcaklığına maruz kalan yumurtacı tavuklarda yeme lignoselüloz ilavesinin yumurtlama performansı ve yumurta kalite özellikleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects of feed addition of lignocellulose on laying performance and egg quality characteristics in laying chickens exposed to high environmental temperatureen
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Ibrahim_Halil_Gumus.pdf
Size:
1.7 MB
Format:
Adobe Portable Document Format