Publication:
Farklı ekim yoğunluğunun koçansız şeker mısırı silajlarının besleme değeri, silaj kalite özellikleri ve besin madde verimi üzerine etkisi

dc.contributor.authorKamalak, Adem
dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.buuauthorKarasu, Abdullah
dc.contributor.buuauthorBayram, Gamze
dc.contributor.buuauthorFilya, İsmail
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-10T09:49:37Z
dc.date.available2020-01-10T09:49:37Z
dc.date.issued2015-12-22
dc.description.abstractBu araştırma, farklı ekim yoğunluğunda (5000, 6500, 8000 ve 9500 bitki/dekar) ekilen ve koçanları alındıktan sonra silolanan koçansız şeker mısırının (KŞMS)’nın (Zea mays L. saccharata Sturt.) besin maddeleri bileşimi, silaj fermantasyon ve mikrobiyolojik özellikleri ile in vitro gaz üretimi ve dekara besin madde verimi üzerine etkilerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan şeker mısırlar silolanmadan önce yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranmış ve silolanmıştır. Silaj örnekleri 90 günde açılmıştır. Şeker mısır silajı ekim yoğunluğu ham protein (HP),nötral deterjan fiber (NDF), asit deterjan fiber (ADF) ve suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) düzeyini etkilemiş (P<0.01), diğer besin maddelerini ise etkilememiştir (P>0.05). Ekim yoğunluğu silajların, laktik asit (LA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA)ve etanol (EOL) üretimi ile laktik asit bakterisi (LAB) üretimini de etkilemiştir (P<0.01). Ekim yoğunluğu silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolize edilebilir enerji (ME) düzeyini etkilemiştir (P<0.01). Diğer yandan ekim yoğunluğu, kuru ot verimi (KOV), ham protein verimi (HPV), sindirilebilir organik madde verimi (SOMV) ve metabolik enerji veriminde (MEV) önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.01). Araştırma sonucunda, 8000 ve 9500 bitki/dekar ekim yoğunluğunda ekilen KŞMS’nın daha yüksek besleme değeri ve silaj kalitesi ile besin madde verimi elde edilebileceği saptanmıştır.
dc.description.abstractThe aim of the current experiment was carried out to determine the effect of sowing density (5000, 6500, 8000 and 9500 plant/acre) on the chemical composition, fermentation and microbiologic characteristic, in vitro gas production and yield of sweet corn (Zea mays L. saccharata Sturt.) non stover silage. After cutting the stover of sweet corn into 1.5-2 cm pieces, the silage materials were ensiled for 90 days. The sowing density had a significant (P<0.01) effects on crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and water soluble carbohydrate contents of sweet corn non stover silage although the sowing density had no significant (P>0.05). Effect on the other parameters associated with chemical composition of sweet corn non stover silage. The sowing density had significant (P<0.01) effects on the fermentation parameters such as lactic acid, acetic acid, propionic acid and ethanol contents, and in vitro gas production, organic matter digestibility and metabolisable energy contents of sweet corn stover silage. On the other hand, the sowing density had also significant (P<0.01) effects on the yields of dry hay, crude protein, digested organic matter and metabolisable energy. As a conclusion, the sowing density of 8000 and 9500 plant/acre for sweet corn can be suggested for farmers due to high nutritive value, silage quality and yields
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. vd. (2016). "Farklı ekim yoğunluğunun koçansız şeker mısırı silajlarının besleme değeri, silaj kalite özellikleri ve besin madde verimi üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(1), 101-112.
dc.identifier.endpage112
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage101
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/221856
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5654
dc.identifier.volume30
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKoçansız şeker mısırı silajı
dc.subjectKimyasal kompozisyon
dc.subjectBesin değeri
dc.subjectIn vitro gaz üretimi
dc.subjectSindirim derecesi
dc.subjectMetabolik enerji
dc.subjectSweet corn non stover silage
dc.subjectChemical composition
dc.subjectNutritive value
dc.subjectIn vitro gas production
dc.subjectDigestibility
dc.subjectMetabolisable energy
dc.titleFarklı ekim yoğunluğunun koçansız şeker mısırı silajlarının besleme değeri, silaj kalite özellikleri ve besin madde verimi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of sowing density on the nutritive value, silage quality characteristics and nutrient yields of non stover sweet Corn (Zea mays L. Saccharata Sturt.)
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
30_1_9.pdf
Size:
234.65 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: