Yayın:
Farklı mikrobiyal biyostimülantların ve azot dozlarının silajlık mısır (Zea mays L.) verimi üzerine etkilerinin belirlenmesi

dc.contributor.advisorBilgili, Uğur
dc.contributor.authorKaraşın, Sema
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0009-0004-8163-4079
dc.date.accessioned2025-09-03T08:15:06Z
dc.date.issued2025-08-14
dc.description.abstractBu çalışma, ikinci ürün şartlarında yetiştirilen silajlık mısır (Zea mays L. cv Macha) çeşidinde, farklı mikrobiyal biyostimülantlar ve azot dozlarının etkilerini incelemek amacıyla 2023 üretim sezonunda, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesine bağlı deneme alanlarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre gerçekleştirilmiştir. Denemede Pseudomonas fluorescens, Paenibacillus polymyxa, Bacillus megaterium ve Pantoea agglomerans içeren BS-1 ile bu karışıma Brevibacillus brevis ve Bacillus subtilis türlerinin de eklendiği BS-2 mikrobiyal biyostimülantları ana parsellerde uygulanmıştır. Alt parsellerde ise 0, 12, 24 ve 36 kg/da olmak üzere dört farklı azot seviyesi uygulanmış ve bu iki uygulamanın; bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, yaprak/sap oranı, koçan/bitki oranı ile yeşil ve kuru ot verimi gibi bazı agronomik özellikler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, uygulamaların verim ve verim parametreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara neden olduğunu ortaya koymuştur. BS-1 ve BS-2 mikrobiyal biyostimülant uygulamaları, gübre uygulanmayan kontrol parsellerine kıyasla hem yeşil hem de kuru ot veriminde daha yüksek sonuçlar sağlamıştır. Yapılan istatistiksel analizler, her iki mikrobiyal biyostimülantın yaprak/sap oranı, koçan/bitki oranı ile yaprak sayısı, yaprak uzunluğu ve genişliği üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Uygulanan azot dozları arasında 36 kg/da azot dozu yeşil ve kuru ot veriminde en yüksek değerleri sağlamış ve öne çıkmıştır. Ancak, her iki biyostimülant uygulamasında da 24 kg/da azot dozu verim açısından 36 kg/da dozuyla benzer düzeyde sonuçlar vermiştir. Bu sonuçlar, biyostimülantların ikinci ürün silajlık mısır üretiminde verimi artırmada potansiyel bir destekleyici uygulama olabileceğini ortaya koymakta ve sürdürülebilir tarım uygulamaları için önemli bir alternatif sunmaktadır.
dc.description.abstractThis study was conducted during the 2023 growing season under summer second-crop conditions in the experimental fields of the Faculty of Agriculture, Bursa Uludağ University, using a randomized block design with split plots. The aim was to investigate the effects of different microbial biostimulants and nitrogen doses on the Macha silage maize (Zea mays L.) cultivar. The main plots were assigned to two microbial biostimulants: BS-1, which contained Pseudomonas fluorescens, Paenibacillus polymyxa, Bacillus megaterium, and Pantoea agglomerans; and BS-2, which included all BS-1 strains with the addition of Brevibacillus brevis and Bacillus subtilis. The subplots received four nitrogen doses: 0, 12, 24, and 36 kg/da. The effects of these treatments on agronomic characteristics such as plant height, first ear height, leaf-to-stem ratio, ear-toplant ratio, as well as green and dry forage yield, were evaluated. The findings revealed that the treatments resulted in statistically significant differences in yield and several yield-related parameters. Applications of BS-1 and BS-2 microbial biostimulants led to higher green and dry forage yields compared to the unfertilized control plots. Statistical analyses further demonstrated that both biostimulants had significant effects on the leaf-to-stem ratio, ear-to-plant ratio, and leaf number, length, and width. Among the nitrogen doses applied, 36 kg/da nitrogen produced the highest values for both green and dry forage yields and stood out as the most effective. However, in both biostimulant applications, the 24 kg/da nitrogen dose yielded results comparable to those obtained with the 36 kg/da dose. These results suggest that microbial biostimulants may serve as a promising complementary input for enhancing silage maize production under second-crop conditions, offering a valuable alternative for sustainable agricultural practices.
dc.format.extentVIII, 57 sayfa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/54562
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.bapFHIZ-2024-1857
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBiyostimülant
dc.subjectSilajlık mısır
dc.subjectAzot
dc.subjectVerim
dc.subjectBiostimulant
dc.subjectForage maize
dc.subjectNitrogen
dc.subjectYield
dc.titleFarklı mikrobiyal biyostimülantların ve azot dozlarının silajlık mısır (Zea mays L.) verimi üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of the effects of different microbial biostimulants and nitrogen doses on silage corn (Zea mays L.) yielden
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Sema_Karasin.pdf
Boyut:
1.62 MB
Format:
Adobe Portable Document Format