Publication:
Antimicrobial activity potential of enterococcus spp. isolated from some traditional Turkish cheeses

dc.contributor.authorAy, Mustafa
dc.contributor.authorAltunatmaz, Sema Sandıkcı
dc.contributor.authorAksu, Filiz Yılmaz
dc.contributor.authorTınaztepe, Özlem Erol
dc.contributor.authorIssa, Ghassan
dc.contributor.authorBüyükünal, Serkan Kemal
dc.contributor.buuauthorTogay, Sine Özmen
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.scopusid36468917400
dc.date.accessioned2023-05-16T06:49:50Z
dc.date.available2023-05-16T06:49:50Z
dc.date.issued2016-04-19
dc.description.abstractEnterococci can produce enterocins which have antimicrobial activity against Gram-positive and also Gram-negative pathogenic, toxigenic and food-spoilage bacteria. The aim of this study was to determine the antimicrobial activity of Enterococcus spp. isolated from traditional Turkish cheeses such as Kashar, Manyas, Sepet, Kelle, Mihalic, Tulum. The isolates were tested against Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Staphylococcus aureus and Enterococcus faecalis and also detected the presence of entA and entB genes of these isolates. Total 66 of enterococcal isolates were obtained from 34 of cheese samples and 25 of these isolates showed antimicrobial activity against tested reference bacteria by using agar spotting method. Also it was determined most of Enterococcus spp. carried enterocin encoding entA and entB genes. We concluded that these isolates or their enterocins may have a potential for food preservation, however they should be evaluated in terms of food safety.
dc.description.abstractEnterokoklar, patojenik, toksijenik ve gıdalarda bozulma yapan Gram-pozitif ve hatta Gram-negatif bakterilere karşı antimikrobiyal etkiye sahip enterosinler üretebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Kaşar, Manyas, Sepet, Kelle, Mihaliç, Tulum gibi geleneksel Türk peynirlerinden elde edilen Enterococcus spp. izolatlarının antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesidir. İzolatların, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Staphylococcus aureus ve Enterococcus faecalis’e karşı aktiviteleri test edilmiş ve ayrıca izolatlarda entA ve entB gen varlığı araştırılmıştır. Çalışmada 34 peynir örneğinden toplam 66 adet enterokok izole edilmiş ve yapılan testte bunların 25 tanesinin test edilen bakterilere karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca bu izolatların çoğunun enterosin kodlayan entA ve entB genlerini taşıdıkları görülmüştür. Bu izolatların ya da bu izolatlardan elde edilecek enterosinlerin gıda koruyucusu olarak kullanım potansiyeli olduğu ancak izolatların gıda güvenliği yönüyle değerlendirilmesinin gerektiği düşünülmektedir.
dc.identifier.citationTogay, S. Ö. vd. (2016). "Antimicrobial activity potential of enterococcus spp. isolated from some traditional Turkish cheeses". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(5), 765-770.
dc.identifier.endpage770
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue5
dc.identifier.scopus2-s2.0-84975318363
dc.identifier.startpage765
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/abstract.php?id=1970
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2016.15369
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/32670
dc.identifier.volume22
dc.identifier.wos000378899800019
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectEnterococcus
dc.subjectAntimicrobial activity
dc.subjectEnterocin
dc.subjectentA
dc.subjectentB
dc.subjectTraditional cheese
dc.subjectAntimikrobiyal aktivite
dc.subjectEnterosin
dc.subjectGeleneksel peynir
dc.subjectLactic-acid bacteria
dc.subjectAntibiotic-resistance
dc.subjectFaecium strains
dc.subjectVancomycin resistance
dc.subjectTulum cheese
dc.subjectFood
dc.subjectTurkey
dc.subjectGenes
dc.subjectSafety
dc.subjectFaecalis
dc.subject.scopusEnterococci; Antibiotic Resistance; Enterococcus Faecalis
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleAntimicrobial activity potential of enterococcus spp. isolated from some traditional Turkish cheeses
dc.title.alternativeBazı geleneksel Türk peynirlerinden izole edilen enterococcus spp.’nin antimikrobiyal aktivite potansiyeli
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Togay_vd_2016.pdf
Size:
446.61 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: