Yayın: Ekmeklik buğday çeşitlerinde başaklanma döneminde uzaklaştırılan bazı fotosentez organlarının tarımsal özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Büyükyatıkçı, İlke Aybüke
Danışman
Yağdı, Köksal
Dil
Türü
Yayıncı:
Bursa Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2018- 2019 yıllarında yürütülen bu çalışmada, ekmeklik buğdayda başaklanma döneminde bazı fotosentez organlarının uzaklaştırılmasının verim ve kalite özellikleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 2 ekmeklik buğday çeşidi (Pehlivan ve Golia) materyal olarak kullanılmış olup araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çeşitlerin başaklanma dönemlerinde kesilerek uzaklaştırılan fotosentez organlarının elde edilen sonuçlara göre bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, sedimantasyon değeri, gluten oranı ve hasat indeksi değerlerini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir. Buna karşılık protein oranında artış gözlemlenmiştir. Kılçıklı bir çeşit olan Golia çeşidi uygulamalardan kılçıksız bir çeşit olan Pehlivan çeşidine göre daha fazla etkilenmiştir.
This study, conducted in 2018-2019 at Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture Application and Research Center, was aimed to determine the effect of removing some photosynthesis organs on the yield and quality characteristics of bread wheat during the spiking period. In the study, 2 bread wheat varieties (Pehlivan and Golia) were used as material, and the research was carried out in randomized split blocks design with three replications. According to the results obtained, the photosynthesis organs removed during the spiking period of the varieties significantly reduced the plant height, spike height, number of spikes per spike, grain number per spike, grain weight per spike, thousand-grain weight, hectolitre weight, sedimentation value, gluten ratio and harvest index values. On the other hand, an increase in protein ratio was observed. The Golia cv., which is a awned cultivar, has been more affected by the applications than the Pehlivan cv., which is an awnless cultivar.
This study, conducted in 2018-2019 at Bursa Uludağ University Faculty of Agriculture Application and Research Center, was aimed to determine the effect of removing some photosynthesis organs on the yield and quality characteristics of bread wheat during the spiking period. In the study, 2 bread wheat varieties (Pehlivan and Golia) were used as material, and the research was carried out in randomized split blocks design with three replications. According to the results obtained, the photosynthesis organs removed during the spiking period of the varieties significantly reduced the plant height, spike height, number of spikes per spike, grain number per spike, grain weight per spike, thousand-grain weight, hectolitre weight, sedimentation value, gluten ratio and harvest index values. On the other hand, an increase in protein ratio was observed. The Golia cv., which is a awned cultivar, has been more affected by the applications than the Pehlivan cv., which is an awnless cultivar.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Ekmeklik buğday, Fotosentez organları, Verim özellikleri, Kalite özellikleri, Bread wheat, Photosynthesis organs, Yield traits, Quality traits
Alıntı
Büyükyatıkçı, İ. A. (2021). Ekmeklik buğday çeşitlerinde başaklanma döneminde uzaklaştırılan bazı fotosentez organlarının tarımsal özellikler üzerine etkisinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
