Yayın: Kuraklığın yaş sebze ve meyve üretimine etkisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma Korkuteli ilçesi örneği
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Simav, Burcu
Danışman
Gündoğdu, Kemal Sulhi
Dil
Türü
Yayıncı:
Bursa Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
İklim değişikliği, uzun vadede sıcaklık ve yağış düzenlerinde gözlenen olumsuz yönlü sapmaları tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Küresel ölçekte olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişikliğinin sonuçları açık biçimde hissedilmektedir. Ortalama ve ekstrem sıcaklıkların artması, yağış miktarında azalma olması yanında yağış şiddetinin artması iklim değişikliğinin hissedilen etkileridir. Yağış ve sıcaklık değerlerinden doğrudan etkilenen tarım sektörü, iklim değişikliğinin etkilerini en fazla hisseden sektörlerden birisidir. Bu çalışmada, Antalya ili Korkuteli ilçesinde gerçekleştirilen yaş sebze ve meyve üretiminde iklim değişikliğinin olası etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Öncelikle bölgedeki sıcaklık ve yağış miktarı değerlerinin yaklaşık son 50 yıl içerisindeki değişimi incelenmiştir. Yaş sebze ve meyve üreticilerinin iklim değişikliğine yönelik algılarını, risk değerlendirmelerini ve adaptasyon davranışlarını belirlemek içinde anket çalışması yapılmıştır. Bölgenin sıcaklık ve yağış değerlerinin incelenmesi sonucunda, ortalama sıcaklıkların artış eğiliminde olduğunu ve yağış rejimlerinde düzensizliklerin meydana geldiği belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması sonuçlarına göre, üreticilerin büyük çoğunluğunun iklim değişikliğinden etkilendiği ve buna yönelik önlemler almak zorunda kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Climate change refers to adverse changes in temperature and precipitation patterns. As is the case worldwide, the effects of climate change are also evident in our country. The increase in average and extreme temperatures, the decrease in precipitation amounts, and the increase in precipitation intensity are among the noticeable effects of climate change. The agricultural sector, which is directly affected by precipitation and temperature values, is one of the sectors most affected by climate change. In this study, the potential impact of climate change on fresh vegetable and fruit production in the Korkuteli district of Antalya province was investigated. First, the changes in temperature and rainfall amounts in the region over the past 50 years were examined. A survey was conducted to determine the perceptions of fresh vegetable and fruit producers regarding climate change, their risk assessments, and their adaptation behaviors. The analysis of temperature and precipitation values in the region revealed that average temperatures are increasing and irregularities are occurring in precipitation patterns. According to the results of the survey, it was concluded that the majority of producers are affected by climate change and are forced to take measures to address it.
Climate change refers to adverse changes in temperature and precipitation patterns. As is the case worldwide, the effects of climate change are also evident in our country. The increase in average and extreme temperatures, the decrease in precipitation amounts, and the increase in precipitation intensity are among the noticeable effects of climate change. The agricultural sector, which is directly affected by precipitation and temperature values, is one of the sectors most affected by climate change. In this study, the potential impact of climate change on fresh vegetable and fruit production in the Korkuteli district of Antalya province was investigated. First, the changes in temperature and rainfall amounts in the region over the past 50 years were examined. A survey was conducted to determine the perceptions of fresh vegetable and fruit producers regarding climate change, their risk assessments, and their adaptation behaviors. The analysis of temperature and precipitation values in the region revealed that average temperatures are increasing and irregularities are occurring in precipitation patterns. According to the results of the survey, it was concluded that the majority of producers are affected by climate change and are forced to take measures to address it.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
İklim değişikliği, Yaş sebze ve meyve, Çiftçi, Climate changes, Fresh vegetables and fruits, Farmer
