Publication:
Farklı Prunella L. türleri̇nden elde edi̇len ekstraktlar i̇le ki̇tosan temelli̇ yeni̇lebi̇li̇r fi̇lm eldesi̇, karakteri̇zasyonu ve anti̇oksi̇dan özelli̇kleri̇ni̇n beli̇rlenmesi̇

dc.contributor.advisorŞahin, Saliha
dc.contributor.authorErken, İlker
dc.contributor.departmentFen Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü
dc.contributor.departmentKi̇mya Anabi̇li̇m Dalı
dc.contributor.orcid0000-0002-6328-2477
dc.contributor.orcid0000-0003-2887-5688
dc.date.accessioned2021-01-15T10:07:06Z
dc.date.available2021-01-15T10:07:06Z
dc.date.issued2020-07-24
dc.description.abstractBu çalışmada Prunella L. türleri olan Prunella grandiflora (PG), Prunella laciniata (PL), Prunella orientalis (PO) ve Prunella vulgaris (PV) ekstraktları yardımıyla hazırlanan kitosan bazlı yenilebilir ve biyobozunur filmlerin üretimi, karakterizasyonu, antioksidan kapasitesi ve antibakteriyel aktivitesi incelenmiştir. Ekstraksiyon için Prunella bitkileri %70 (v/v) etanol çözeltisine konularak karıştırıcıda ekstrakte edildi. Filmlerin üretimi için, 1 mL, 5 mL ve 10 mL ekstraktlar, %1 (v/v) glasiyel asetik asit çözeltisi içeren % 1 (w/ ) kitosan çözeltisi ile karıştırıldı ve gliserol ilave edildikten sonra, çözeltiler kurumaya bırakıldı. Filmlerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri (çözünürlük, su buharı geçirgenliği, şişme oranı, nem oranı, kalınlık, SEM analizi) belirlenmiş olup, her biri literatürle uyumlu bulunmuştur. HPLC-DAD ile filmlerde fenolik bileşikler (rosmarinik asit, kateşik asit, kafeik asit, rutin ve klorojenik asit) kantitatif olarak tayin edilmiştir. ABTS yöntemi, Prunella ekstraktları içeren filmlerin, ekstrakt olmayan filmlerden daha yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğunu göstermiştir. Filmlerde artan ekstrakt miktarı ile toplam fenolik içerik ve antioksidan özellik artmıştır. Antibakteriyel aktivite sonuçları, bakteri üremesini önleyen ve bunları minimum ekstrakt miktarı ile öldüren 1.0 mL ile 5.0 mL arasında optimum bir ekstrakt miktarının olduğunu göstermiştir.
dc.description.abstractProduction, characterization, antioxidant capacity and antibacterial activity of chitosanbased edible and biodegradable films, prepared with the help of the extracts of Prunella L. species those are Prunella grandiflora (PG), Prunella laciniata (PL), Prunella orientalis (PO) and Prunella vulgaris (PV), were examined in this study. As an extraction, Prunella plants were put into 70% ethanol solution and left for extraction to happen in agitator. For the production of films, 1 mL, 5 mL and 10 mL of extracts were mixed with 1% (w/v) chitosan solution incorporating 1% (v/v) glacial acetic acid solution and after the addition of glycerol, solutions were waited to dry and form the films. Some of the physical and chemical properties of the films (solubility, water vapor permeability, swelling ratio, moisture ratio, thickness, SEM analysis) were determined and each one of them was consistent with the literature. HLPC-DAD had proved that the phenolic compounds (rosmarinik acid, cathequic acid, caffeic acid, rutin and chlorogenic acid) exist in the films; and ABTS method showed that the films containing Prunella extracts have higher antioxidant activities than the films without extract. With the increasing extract amount in the films, total phenolic content and antioxidant property increased. Antibacterial activity results showed that there is an optimum extract amount between 1.0 mL and 5.0 mL that prevents bacteria reproductivity and kills them with minumum extract amount.
dc.format.extentIX, 64 sayfa
dc.identifier.citationErken, İ. (2020). Farkli Prunella L. türleri̇nden elde edi̇len ekstraktlar i̇le ki̇tosan temelli̇ yeni̇lebi̇li̇r fi̇lm eldesi̇, karakteri̇zasyonu ve anti̇oksi̇dan özelli̇kleri̇ni̇n beli̇rlenmesi̇. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üni̇versi̇tesi̇ Fen Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15167
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAntimikrobiyal aktivite
dc.subjectAntioksidan kapasite
dc.subjectBiyobozunur film
dc.subjectGıda paketleme
dc.subjectKitosan film
dc.subjectAntibacterial activity
dc.subjectAntioxidant capacity
dc.subjectBiodegradable film
dc.subjectChitosan film
dc.subjectFood packaging
dc.titleFarklı Prunella L. türleri̇nden elde edi̇len ekstraktlar i̇le ki̇tosan temelli̇ yeni̇lebi̇li̇r fi̇lm eldesi̇, karakteri̇zasyonu ve anti̇oksi̇dan özelli̇kleri̇ni̇n beli̇rlenmesi̇
dc.title.alternativeChitosan based edible film obtained with extracts obtained from different Prunella L. species, characterization and their antioxidant properties
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bi̇li̇mleri̇ Ensti̇tüsü/Ki̇mya Anabi̇li̇m Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
İlker_Erken.pdf
Size:
3.29 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: