Publication:
Bazı peynir çeşitlerinde yersinia türü bakterilerin varlığının araştırılması

dc.contributor.authorYılmaz, Engin
dc.contributor.buuauthorEvrensel, Süreyya Saltan
dc.contributor.buuauthorBerberoğlu, Seran
dc.contributor.buuauthorTayyar, Mustafa
dc.contributor.departmentTeknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-23T05:59:42Z
dc.date.available2021-03-23T05:59:42Z
dc.date.issued1997
dc.description.abstractBu çalışmada Bursa'da tüketilen 43 adet peynir örneği incelendi. Fosfat buffer solüsyonunda (pH 7.3, 0.067 M) soğuk zenginleştirmeye alınan örneklerden 4°C'de 21 gün inkübasyondan sonra Cefsulodin irgasan novobiocin (CIN) agar yüzey ekim metodu ile ekim yapıldı. Hiçbir numuneden Yersinia enterocolitica izole edilemedi. Numunelerde ortalama tuz oranı % 6.55, rutubet oranı% 52 ve pH 5.16 olarak belirlendi. Sonuç olarak, Bursa'da tüketilen peynirlerin hijyenik kalitesinin oldukça yetersiz olduğu saptandı.
dc.description.abstractIn this study, 43 cheese samples has been examined which consumed in Bursa. The samples were inoculated into the surface of Cefsulodin irgasan novobiocin (CIN) agar after three-ıveeks cold enrichment 4°C in phosphate buffered saline (PBS,pH= 7.3, 0.067 M) containing 10% peptone. None of the samples was positive for Yersinia enterocolitica. In the chemical analyses of samples, the average values of moisture and salt contents were found to be 52 %, 6.55 % respectiveJy. The average value of pH was found to be 5.16. Asa result, the hygienic quality of cheese which were consumed in Bursa were determined to be unacceptable.
dc.identifier.citationEvrensel, S. S. vd. (1997). ''Bazı peynir çeşitlerinde yersinia türü bakterilerin varlığının araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 93-98.
dc.identifier.endpage98
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage93
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18082
dc.identifier.volume16
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectPeynir
dc.subjectYersinia spp
dc.subjectCheese
dc.subjectRutubet
dc.titleBazı peynir çeşitlerinde yersinia türü bakterilerin varlığının araştırılması
dc.title.alternativePrevalence of yersinia species in cheese
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTeknik Bilimler Meslek Yüksekokulu/Gıda Teknolojisi Programı
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
16_1_11.pdf
Size:
1.18 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: