Publication:
Fitobiyotikler

dc.contributor.buuauthorYeşilbağ, Derya
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-11-03T20:36:48Z
dc.date.available2020-11-03T20:36:48Z
dc.date.issued2007-03-06
dc.description.abstractDoğal ürünlerin tüketimindeki artışa bağlı olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya pazar hacmi hızlı bir artış göstermektedir. Önceleri doğadan toplanan bu bitkilere olan talebin artışıyla birlikte tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımına yönelik çalışmalara da hız verilmiştir. Özellikle hayvan beslemede antibiyotiklerin kullanımının sınırlandırılması, ekolojik ve doğal ürünlerin tüketiciler tarafından daha fazla tercih edilmesine neden olmuştur. Aromatik bitkiler ve bunlardan elde edilen uçucu yağlar da bu gruba girmektedir. Hayvan beslemede aromatik bitkilerin ve bitkisel ekstraktların kullanımı tüm dünyada önemli derecede artmıştır. Bu derlemede aromatik bitki ve ekstraktların kimyasal yapısına, etki mekanizmalarına, hayvan beslemede kullanım alanlarına, Türkiye’de yetiştirilen aromatik bitkilere ve bunlardan elde edilen ekstraksiyon ürünlerine ve bu bitkilerin üretiminin artırılmasına yönelik önerilere değinilmiştir.
dc.description.abstractDepending on the increasing amount of natural (ecological) food consumption, trade of medical and aromatic plants has been dramatically improved. Studies on the aromatic plant agriculture, previously collected from the nature, have been accelerated. Prohibiting the use of antibiotics in animal nutrition has motivated consumers to prefer the foods produced under ecological and natural conditions. Aromatic plants and their volatile fats are the products that support these conditions. The use of aromatic plants and their volatile fats for the purpose of animal nutrition has reached to an important position in animal nutrition activities. In that review, chemical composition, mechanism of action and possibilities to use aromatic plants and their extracts in animal nutrition was discussed. The aromatic plants grown in Turkey and some suggestion to increase the production facilities were also explained.
dc.identifier.citationYeşilbağ, D. (2007). "Fitobiyotikler". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 33-39.
dc.identifier.endpage39
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage33
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144471
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13725
dc.identifier.volume26
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFitobiyotikler
dc.subjectFitobiotics
dc.subjectAromatik bitkiler
dc.subjectBitki ekstraktları
dc.subjectEsansiyel yağ
dc.subjectAromatic plants
dc.subjectPlant extracts
dc.subjectEssential oil
dc.titleFitobiyotikler
dc.title.alternativeFitobiotics
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
26_1-2_7.pdf
Size:
201.22 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: