Yayın:
Türkiye’nin farklı lokasyonlarından temin edilen ticari bal örneklerinin melissopalinolojik ve fizikokimyasal analizler

dc.contributor.authorKarlıdağ, Semiramis
dc.contributor.buuauthorSolak-amet, Ömer
dc.contributor.departmentFen-Edebiyat Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyoloji Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-3673-9603
dc.date.accessioned2025-06-18T06:39:45Z
dc.date.issued2025-04-22
dc.description.abstractDünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte, gıdaya olan ihtiyaçta artmaktadır. Sentetik katkı maddeleriyle üretilen gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı doğal ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Bal, doğal bir madde olup, bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının toplanmasıyla olgunlaştırılan tatlı bir maddedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı lokasyonlarından temin edilen 9 adet ticari bal örneğinin bazı fizikokimyasal özellikleri ve melissopalinolojik analizleri incelenmiştir. Bal örneklerinin ham bal, protein, balda protein ve ham balda δ 13C farkı ve δ 13C değerinden hesaplanan C4 şeker oranı, diastaz, prolin, HMF (5-hidroksimetilfurfural), su muhtevası, iletkenlik, serbest asitlik, fruktoz, glukoz, sakkaroz, maltoz, fruktoz/glukoz, fruktoz+glukoz ortalama değerleri sırasıyla -25.89±1.1‰, -26.12±0.8‰, - 0.51±0.3‰, %2.22±2.5, 7.22±0.7, 1003.43±316 mg/kg, 47.18±84.7 mg/kg, %16.62±1.6, 0.55±0.2 mS/cm, 38.56±4.4 mmol/kg, %31.85±6.76, %25.84±6.98, %0.40±0.30, %0.63±0.63, 1.34±0.47 ve %57.69±5.93 olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, bazı bal örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olmadığı tespit edilmiştir
dc.description.abstractWith the rapid increase in the world population, the need for food is also increasing. Due to the negative effects of foods produced with synthetic additives on human health, the demand for natural products is increasing day by day. Honey is a natural substance and a sweet substance ripened by honey bees (Apis mellifera L.) by collecting plant nectars, secretions of living parts of plants or secretions of plant-sucking insects living on living parts of plants. In this study, some physicochemical properties and melissopalynological analyses of 9-piece commercial honey samples obtained from different locations in Türkiye were investigated. The mean values of raw honey (δ C13), protein (δ C13), protein in honey (δ C13), C4 sugar ratio, diastase, proline, HMF (5- hydroxymethylfurfural), water content, conductivity, free acidity, fructose, glucose, sucrose, maltose, fructose/glucose, fructose+glucose of honey samples were -25.89±1.1‰, -26.12±0.8‰, -0.51±0.3‰, 2.22±2.5%, 7.22±0.7, 1003.43±316 mg/kg, 47.18±84.7 mg/kg, 16.62±1.6%, 0.55±0.2 mS/cm, 38.56±4.4 mmol/kg, 31.85±6.76%, 25.84±6.98%, 0.40±0.30%, 0.63±0.63%, 1.34±0.47and 57.69±5.93%, respectively.According to the findings, it was determined that some honey samples did not comply with the Turkish Food Codex Honey Communique.
dc.identifier.doi10.31467/uluaricilik.1669569
dc.identifier.endpage107
dc.identifier.issn2687-5594
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage89
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/uluaricilik/issue/92008/1669569
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/4743422
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.31467/uluaricilik.1669569
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/53117
dc.identifier.volume25
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFizikokimyasal özellikler
dc.subjectFloral orijin
dc.subjectKalite parametreleri
dc.subjectTicari bal
dc.subjectPhysicochemical properties
dc.subjectFloral origin
dc.subjectQuality parameters
dc.subjectCommercial honey
dc.titleTürkiye’nin farklı lokasyonlarından temin edilen ticari bal örneklerinin melissopalinolojik ve fizikokimyasal analizler
dc.title.alternativeMelissopalynological and physicochemical analyses of commercial honey samples obtained from different locations of Türkiyeen
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen-Edebiyat Fakültesi/Biyoloji Bölümü

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
25_1_8.pdf
Boyut:
359.29 KB
Format:
Adobe Portable Document Format