Yayın:
Türkiye’nin farklı lokasyonlarından temin edilen ticari bal örneklerinin melissopalinolojik ve fizikokimyasal analizler

Küçük Resim

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Solak-amet, Ömer

Yazarlar

Karlıdağ, Semiramis

Danışman

Dil

Türü

Yayıncı:

Bursa Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte, gıdaya olan ihtiyaçta artmaktadır. Sentetik katkı maddeleriyle üretilen gıdaların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı doğal ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Bal, doğal bir madde olup, bal arıları (Apis mellifera L.) tarafından bitki nektarlarının, bitkilerin canlı kısımlarının salgılarının veya bitkilerin canlı kısımları üzerinde yaşayan bitki emici böceklerin salgılarının toplanmasıyla olgunlaştırılan tatlı bir maddedir. Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı lokasyonlarından temin edilen 9 adet ticari bal örneğinin bazı fizikokimyasal özellikleri ve melissopalinolojik analizleri incelenmiştir. Bal örneklerinin ham bal, protein, balda protein ve ham balda δ 13C farkı ve δ 13C değerinden hesaplanan C4 şeker oranı, diastaz, prolin, HMF (5-hidroksimetilfurfural), su muhtevası, iletkenlik, serbest asitlik, fruktoz, glukoz, sakkaroz, maltoz, fruktoz/glukoz, fruktoz+glukoz ortalama değerleri sırasıyla -25.89±1.1‰, -26.12±0.8‰, - 0.51±0.3‰, %2.22±2.5, 7.22±0.7, 1003.43±316 mg/kg, 47.18±84.7 mg/kg, %16.62±1.6, 0.55±0.2 mS/cm, 38.56±4.4 mmol/kg, %31.85±6.76, %25.84±6.98, %0.40±0.30, %0.63±0.63, 1.34±0.47 ve %57.69±5.93 olarak bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, bazı bal örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olmadığı tespit edilmiştir
With the rapid increase in the world population, the need for food is also increasing. Due to the negative effects of foods produced with synthetic additives on human health, the demand for natural products is increasing day by day. Honey is a natural substance and a sweet substance ripened by honey bees (Apis mellifera L.) by collecting plant nectars, secretions of living parts of plants or secretions of plant-sucking insects living on living parts of plants. In this study, some physicochemical properties and melissopalynological analyses of 9-piece commercial honey samples obtained from different locations in Türkiye were investigated. The mean values of raw honey (δ C13), protein (δ C13), protein in honey (δ C13), C4 sugar ratio, diastase, proline, HMF (5- hydroxymethylfurfural), water content, conductivity, free acidity, fructose, glucose, sucrose, maltose, fructose/glucose, fructose+glucose of honey samples were -25.89±1.1‰, -26.12±0.8‰, -0.51±0.3‰, 2.22±2.5%, 7.22±0.7, 1003.43±316 mg/kg, 47.18±84.7 mg/kg, 16.62±1.6%, 0.55±0.2 mS/cm, 38.56±4.4 mmol/kg, 31.85±6.76%, 25.84±6.98%, 0.40±0.30%, 0.63±0.63%, 1.34±0.47and 57.69±5.93%, respectively.According to the findings, it was determined that some honey samples did not comply with the Turkish Food Codex Honey Communique.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Fizikokimyasal özellikler, Floral orijin, Kalite parametreleri, Ticari bal, Physicochemical properties, Floral origin, Quality parameters, Commercial honey

Alıntı

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

85

Views

77

Downloads

View PlumX Details