Publication:
Bursa yöresinde yetişen bazı kestane türlerinin belirli kimyasal içeriklerinin karakterizasyonu

dc.contributor.advisorÇetin, Mehmet
dc.contributor.authorÖztürk, Serkan
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-02T07:49:26Z
dc.date.available2020-01-02T07:49:26Z
dc.date.issued2006
dc.description.abstractBu araştırma, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilen bazı kestane ırklarındaki nem, protein, nişasta, indirgen şeker, sakaroz, yağ ve yağ asidi bileşimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Hasat zamanı olan ekim ayında alınan 8 adet kestane çeşidi, tayinler sırasında uygun şartlar altında depolandı. Kestane örneklerindeki nem miktarı vakum etüvü yöntemi, yağ miktarı soxhlet yöntemi, protein miktarı Kjeldahl yöntemi, indirgen şeker ve sakkaroz miktarı Lane-Eynon yöntemi, yağ asidi miktarı Gaz Kromatografisi yöntemi ile tayin edildi. Analizler sonucu kestanelerde % 51.18 – 55.99 nem, % 5.35 – 8.17 protein, % 1.05 – 2.13 indirgen şeker, % 4.20 – 7.37 sakkaroz ve % 0.90 – 2.47 yağ değerleri bulundu. Yağların yağ asidi içerikleri incelendiğinde ise, kestane numunelerimizin doymamış yağ asidi bakımından daha zengin olduğu görüldü. Doymamış yağ asidi olarak en çok linoleik asit ( % 38.03 – 53.23 ) ve oleik asit ( % 20.02 – 38.45 ) bulunurken, doymuş yağ asidi olarak da en çok palmitik asidin ( % 13,27 – 17.14 ) bulunduğu saptandı.
dc.description.abstractThis study was performed to determine the moisture, protein, starch, reduced sugar, sucrose, lipid and fatty acid compositions of some chestnut cultivars that cultivated in the Ataturk Research Institute Center of Garden Cultures (Yalova – Turkey). The eight chestnut cultivars that have taken in october, which is the harvest of chestnuts, was stored at appropriate conditions during the determinations. The moisture, fat, protein, reduced sugar and sucrose contents of the chestnut samples was determined respectively with vacum oven method, soxhlet method, Kjeldahl method and LaneEynon method. Fatty acid content was detected with Capillary GC method. At the result of our analysis, we have found % 51.18 – 55.99 moisture, % 5.35 – 8.17 protein, % 1.05 – 2.13 reduced sugar, % 4.20 – 7.37 sucrose and % 0.90 – 2.47 fat in the chestnut samples. It was shown that our chestnut samples are richer in unsaturated fatty acid. Linoleic acid and oleic acid exist the most as unsaturated fatty acids and as saturated fatty acid, palmitic acid exist the most.
dc.description.sponsorshipKONYA – Zade Yağ Fabrikası
dc.format.extentVIII, 64 sayfa
dc.identifier.citationÖztürk, S. (2006). Bursa yöresinde yetişen bazı kestane türlerinin belirli kimyasal içeriklerinin karakterizasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/4892
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKestane
dc.subjectSakkaroz
dc.subjectİndirgen şeker
dc.subjectYağ
dc.subjectProtein
dc.subjectYağ asitleri
dc.subjectChestnut
dc.subjectSucrose
dc.subjectReduced sugar
dc.subjectFat
dc.subjectProtein
dc.subjectFatty acids
dc.titleBursa yöresinde yetişen bazı kestane türlerinin belirli kimyasal içeriklerinin karakterizasyonu
dc.title.alternativeCharacterization of definite chemical contents of some chestnut natures that cultivated in region of Bursa
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
202253.pdf
Size:
1.35 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: