Publication:
Süt sığırı ahırlarında havalandırmaya ilişkin yaklaşımlar ve Bursa ili uygulaması

dc.contributor.advisorArıcı, İsmet
dc.contributor.authorKızıl, Ünal
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.date.accessioned2020-02-24T05:41:22Z
dc.date.available2020-02-24T05:41:22Z
dc.date.issued1998-12-30
dc.description.abstractDünya nüfusunun hızlı artmasına bağlı olarak hayvansal ürünlere olan talepte artmaktadır. Ancak hayvan barınaklarının planlanmasında hayvan çevre istekleri, bölge iklim koşullan ve ahır planlama ilkeleri göz önüne alınmamakta, bu ise yüksek genetik potansiyele sahip hayvanlardan bile arzulanan verimin elde edilmesini engellemektedir. Çevresel istekleri geniş sınırlar arasında değişmesine karşın süt sığırlarında yüksek sıcaklık ve bağıl nemin birlikte etkisi sağlık sorunlarına ve ısı stresine, dolayısıyla da verim düşmesine neden olmaktadır. Bu yüzden süt sığın ahırlan planlanırken süt sığırlarının sıcaklık ve nem gibi çevresel istekleri göz önüne alınarak buna göre havalandırma sistemleri planlanmalıdır. Bu çalışmada, Bursa bölgesinde süt sığın ahırlarının planlama aşamasında kullanılabilecek doğal havalandırma yaklaşımların belirlenebilmesi amacıyla 31 adet ticari süt sığın işletmesi incelenerek havalandırma sorunları belirlenmiş ve 14 adet farklı doğal havalandırma yaklaşımı kullanılarak ahırlarda gereksinim duyulan havalandırma açıklık alanları hesaplanmıştır. Ayrıca ahırlarda gereksinim duyulan havalandırma miktarları da hesaplanarak bölge koşullan için bunu sağlayan en uygun doğal havalandırma yaklaşımları belirlenmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractIncreasing population growth in the world influence the demand for animal products. However environmental requirements of animals, regional climatical conditions and bam planning principles are not generally considered in the planning phase of barns, so that desired animal production can not be met even from the animals which have high genetical potential. Although dairy cows are able to adapt to a wide range of environmental conditions, the affects of high temperature with relative humidity cause several health problems and heat stress. Therefore, while planning the dairy barns, cows environmantal requirements, such as temperature and humidity, should be considered to plan a convenient ventilation system. In this study, to determine the natural ventilation approaches which will be used for dairy barn planning in Bursa region, 31 commercial dairy barns were examined, ventilation problems were determined and required ventilation opening areas were calculated by using 14 different natural ventilation models. It was aimed to determine the most appropriate approaches that provide the required ventilation rate for Bursa region.
dc.format.extentVIII, 95 sayfa
dc.identifier.citationKızıl, Ü. (1998). Süt sığırı ahırlarında havalandırmaya ilişkin yaklaşımlar ve Bursa ili uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9066
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSüt sığın
dc.subjectSüt sığın ahin
dc.subjectÇevre koşulları
dc.subjectDoğal havalandırma
dc.subjectDairy cow
dc.subjectDairy barn
dc.subjectEnvironmental conditions
dc.subjectNatural ventilation
dc.titleSüt sığırı ahırlarında havalandırmaya ilişkin yaklaşımlar ve Bursa ili uygulaması
dc.title.alternativeApproaches related to ventilation in dairy cattle stables and Bursa province application
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
079029.pdf
Size:
5.48 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: