Publication:
Spor merkezine kayıtlı bayanların sağlıklı beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar/gıdalar hakkında bilgi düzeylerinin saptanması

dc.contributor.advisorÇıbık, Recep
dc.contributor.authorKoparal, Ayla
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-01-15T07:14:57Z
dc.date.available2021-01-15T07:14:57Z
dc.date.issued2019-08-26
dc.description.abstractSağlıklı beslenme vücudun temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek, büyüme, gelişme ve yaşam mücadelesini devam ettirme amaçlı doğal bir gereksinimdir. Spor ise sağlığın korunup devam ettirilmesinde yaşam boyunca organizmaya refakat eden kemik yapısına uygun hareketlerin yapılmasıdır. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ise bir canlının mevcut gen dizilimi ile oynanması ya da mevcut gen diziliminde olmayan farklı özellikte yeni bir gen eklemesi ile meydana gelmektedir. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalardan elde edilen gıdalarda Genetiği Değiştirilmiş Gıda (GDG) olarak nitelendirilmektedir. Gelişmiş toplumlarda bile insanların GDO/GDG hakkındaki bilgileri sadece yüzeysel olarak, basında dönemsel olarak çıkan bilgilerden ibarettir. Bu çalışmada Bursa Yıldırım ilçesine bağlı Spor Merkezine devam eden 110 bayana anket uygulaması yapılmıştır. Bayanlara uygulanan anket ile sağlıklı beslenmeleri, ne oranda spor yaptıkları ve eğitim seviyelerine göre GDO hakkında bilgi seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde, sağlıklı beslenme ve spor hususunda bayanların yetersiz oldukları, özellikle ev hanımı olan bayanların bu durumdan daha fazla etkilendikleri görülmektedir. GD gıdalar hakkında ise, bilgi seviyesinin oldukça düşük olduğu, eğitim seviyesinin GD gıdalara olan bilinç düzeyi hususunda belirleyici olmadığını göstermiştir.
dc.description.abstractHealthy nutrition is a natural necessity to meet the basic needs of the body and to sustain the growth, development and survival. Sport is the planned and organised physical activities of the body throughout the life to maintain health status. Genetically modified organisms (GMOs) are living organisms whose genetic material has been artificially manipulated through genetic engineering. This creates plants and/or animal that does not present in the nature through traditional crossbreeding methods. Foods produced from GMOs are called Genetically Modified Foods (GM foods). Even though these GM foods are actually present on shelf of markets in some countries, peoples in general, are not conscious neither for their presence in foodstuffs nor their positive or negative effects on health. Even in developed societies, people's knowledge on GM Foods is only superficial. In this study, a questionnaire was applied to 110 women attending Sport Centre in Yıldırım district of Bursa Province in order to determine the relation between their nutritional status, education level and perception on GMOs and GMFs. In general, it is seen that women are inadequate in terms of healthy nutrition and sports, especially women who are housewife lacking of sufficient physical activities are more affected by this situation. As for GM foods, unfortunately the level of knowledge is relatively low and education level appears to be not a determinative for awareness related to GM foods.
dc.format.extentVII, 48 sayfa
dc.identifier.citationKoparal, A. (2019). Spor merkezine kayıtlı bayanların sağlıklı beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar/gıdalar hakkında bilgi düzeylerinin saptanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15141
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDiyet
dc.subjectHealthy nutrition
dc.subjectSağlıklı ceslenme
dc.subjectSpor merkezi
dc.subjectGDO
dc.subjectDiet
dc.subjectSport center
dc.subjectGMOs
dc.titleSpor merkezine kayıtlı bayanların sağlıklı beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar/gıdalar hakkında bilgi düzeylerinin saptanması
dc.title.alternativeA study on perception of ladies in a sport centre on healthy nutrition and genetically modified organisms and foods
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Ayla Koparal.pdf
Size:
943.38 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: