Publication:
Ochratoxin a levels in different types of bread and flour

dc.contributor.buuauthorCengiz, Murat
dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.buuauthorUzunoğlu, İlknur
dc.contributor.buuauthorSonal, Songül
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.date.accessioned2020-11-03T19:43:31Z
dc.date.available2020-11-03T19:43:31Z
dc.date.issued2007-02-19
dc.description.abstractOchratoxin A (OTA) levels were determined in 132 different types of flour and bread (34 white flour, 14 wholemeal flour, 10 corn flour, 36 white bread, 28 wholemeal bread and 10 corn breads). The samples were collected from different bakers and markets in Bursa, Turkey and some unities of Turkish Army between February 2005 and May 2006 for analyses. OTA concentrations were determined by competitive enzyme-linked immunoabsorbent assay (ELISA) technique. Among the samples, highest mean concentration was detected in wholemeal flour samples as 9.30 µg/kg. OTA has been determined in 110 samples (83%). In 92 (70 %) of the samples the toxin levels were exceeded maximum tolerable limits (3 µg/kg). These findings indicate that flour and breads may have potential risk for the public health.
dc.description.abstractBu çalışmada, 132 adet farklı tip un ve ekmek örneğindeki (34 beyaz un, 14 kepekli un, 10 mısır unu, 36 beyaz ekmek, 28 kepek ekmeği ve 10 mısır ekmeği) okratoksin A (OTA) düzeyleri belirlenmiştir. Örnekler, Bursa’daki farklı fırın ve marketler ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı birliklerinden, Şubat 2005-Mayıs 2006 tarihleri arasında toplanmıştır. Örneklerdeki OTA düzeyleri ELISA tekniği ile tespit edilmiştir. Örnekler arasında en yüksek değer 9.30 µg/kg olarak kepek ununda saptanmıştır. Örneklerin %83’nde (110 örnek) OTA tespit edilmiş ve %70’nde (92 örnek) toksin düzeylerinin tolerans limitinin (3 µg/kg) üzerinde olduğu belirlenmiştir. Un ve ekmek örneklerinde tespit edilen OTA miktarları, halk sağlı açısından risk oluşturabilecek düzeylerdedir.
dc.identifier.citationCengiz, M. vd. (2007). "Ochratoxin a levels in different types of bread and flour". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 7-10.
dc.identifier.endpage10
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage7
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144466
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13720
dc.identifier.volume26
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectOchratoxin A
dc.subjectOkratoksin A
dc.subjectFlour
dc.subjectBread
dc.subjectUn
dc.subjectEkmek
dc.titleOchratoxin a levels in different types of bread and flour
dc.title.alternativeFarklı tip ekmek ve unlarda okaratoksin a düzeyleri
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
26_1-2_2.pdf
Size:
181.45 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: