Yayın:
Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) kullanılma olanakları

dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.buuauthorYıldırım, Hatice Kalkan
dc.contributor.buuauthorFilya, İsmail
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.contributor.researcheridAAH-2927-2021
dc.contributor.scopusid7004338636
dc.contributor.scopusid7005108822
dc.contributor.scopusid6701639395
dc.date.accessioned2022-12-18T11:46:02Z
dc.date.available2022-12-18T11:46:02Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractThe aim of current experiment was to determine the effects of honey locust pods (HLP) as carbohydrate source on the fermentation, aerobic stability, in vitro gas production, microbiological characteristics of alfalfa (Medicago sativa L.) silages in laboratory conditions. Honey locust pods was applied at 0 (control), 20, 40, 60, 80 and 100 g/kg DM levels to alfalfa forage harvested at full bloom stage and chopped to about 1.5-2.0 cm length. Supplementation of HLP had a significant (P<0.01) effect on the chemical composition of alfalfa silage depending on the level of HLP supplementation. The supplementation of HLP significantly (P<0.01) decreased the crude protein (CP), ether extract (EE), crude ash (CA), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) whereas the water soluble content (WSC) and total tannin (TT) increased with increasing level of HLP. The supplementation of HLP decreased the pH, acetic acid, butyric acid and ammonia-N (NH3-N) whereas the supplementation of HLP increased the lactic acid and propionic acid content of alfalfa silage (P<0.01). The supplementation of HLP significantly (P<0.01) increased the in vitro gas production, digestible organic matter (DOM), metabolizable energy (ME), lactic acid bacteria and yeast whereas mould decreased. On the other hand the supplementation of HLP improved the aerobic stability of alfalfa silage decreasing the CO2 production. As a conclusion the HLP can be used as a silage additive in the level of 80 and 100 g/kg DM when alfalfa plant is ensiled.
dc.description.abstractBu araştırma, yonca (Medicago sativa L.) silajında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılan gladiçya meyvesi (GM)’nin laboratuvar koşullarında yapılan silajların fermantasyon, aerobik stabilite, in vitro gaz üretimi, mikrobiyolojik özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada kullanılan yonca tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda doğranan taze materyale 0 (kontrol), 20, 40, 60, 80 ve 100 g/kg KM düzeyinde GM katılmıştır. Yoncaya GM ilavesi, elde edilen silajların ham besin maddeleri bileşimini etkilemiştir (P<0.01). Yoncaya katılan GM düzeyinin artışına bağlı olarak silajların ham protein (HP), ham yağ (HY), ham kül (HK), nötr deterjan lif (NDF) ve asit deterjan lif (ADF) içeriği azalmış, suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) ve toplam tanen (TT) içeriği artmıştır (P<0.01). Gladiçya meyvesi ilavesi silajların pH, asetik asit, bütirik asit ve amonyak azotu (NH3-N) konsantrasyonlarını düşürürken, laktik asit ve propiyonik asit düzeylerini artırmıştır (P<0.01). Aynı şekilde GM ilavesi silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolik enerji (ME) ile laktik asit bakterileri (LAB) ve maya sayılarını artırmış, küf sayısını ise düşürmüştür (P<0.05). Diğer yandan GM silajlardaki CO2 üretimini düşürerek silajların aerobik stabilitelerini geliştirmiştir. Araştırma sonucunda, yoncada karbonhidrat kaynağı olarak 80 ile 100 g/kg KM düzeyinde GM kullanılabileceği belirlenmiştir.
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. vd. (2013). "Yonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) kullanılma olanakları". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(2), 291-297.
dc.identifier.endpage297
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue2
dc.identifier.scopus2-s2.0-84872822960
dc.identifier.startpage291
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_1319.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/29939
dc.identifier.volume19
dc.identifier.wos000321748400018
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAlfalfa silage
dc.subjectHoney locust pods
dc.subjectSilage fermentation
dc.subjectIn vitro gas production
dc.subjectAerobic stability
dc.subjectGleditsia-triacanthos pods
dc.subjectIn-vitro gas
dc.subjectChemical-composition
dc.subjectGrape pomace
dc.subjectFermentation quality
dc.subjectNutritive-value
dc.subjectLactic-acid
dc.subjectDry-matter
dc.subjectProtein
dc.subjectTannin
dc.subjectAcrididae
dc.subjectBacteria (microorganisms)
dc.subjectGleditsia
dc.subjectMedicago sativa
dc.subject.scopusSilage Making; Lactobacillus Buchneri; Lactobacillales
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleYonca silajlarında katkı maddesi olarak gladiçya meyvelerinin (Gleditsia Triacanthos) kullanılma olanakları
dc.title.alternativeThe use of honey locust pods as a silage additive for alfalfa forage
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Canbolat_vd_2013.pdf
Boyut:
497.79 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama