Yayın:
Geri melezleme generasyonlarının buğdayda bazı agronomik ve kalite unsurları üzerine etkisi

dc.contributor.advisorYürür, Nevzat
dc.contributor.authorTaş, Birol
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-20T06:25:02Z
dc.date.available2020-02-20T06:25:02Z
dc.date.issued1998-06-30
dc.description.abstractBu deneme, geri melezleme generasyonlarının buğdayda bazı agronomik ve kalite öğeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 1988-1996 yılları arasında yürütülmüş olup, 1992-1996 yılları arasında yapılan çalışmalar tezin konusunu oluşturmuştur. Araştırmada, makarnalık buğdaylarda Gökgöl x Erzincan kombinasyonuna ait geri melez generasyonları başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı yönünden, Gökgöl x Atseke-4 kombinasyonuna ait geri melez generasyonları sadece protein oranı yönünden, Japiga x Gökgöl kombinasyonuna ait geri melez generasyonları ise bitki boyu, başakta tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı yönünden, atalarından yüksek ve istatistiki olarak farklı değerler vermişlerdir. Ekmeklik buğdaylarda ise, Kate- A- 1 x Momtchil kombinasyonuna ait geri melez generasyonları protein oranı yönünden, Orso x 1435 kombinasyonuna ait geri melez generasyonları ise bitki boyu, bin tane ağırlığı ve sedimentasyon değeri yönünden atalarının her ikisinden de yüksek ve istatistiki olarak farklı bulunan değerler vermişlerdir. Ancak, gerek makarnalık ve gerekse ekmeklik buğday kombinasyonlarına ait geri melez generasyonlarının, incelenen özelliklerin bir çoğunda, kombinasyonu oluşturan ataların en az birinden daha üstün değerlere sahip olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractThis research was conducted to determinate the effects of the backcross generation of wheat on some agronomic and quality properties in 1988-1996. Some part of these studies conducted during 1992 to 1996 years was consisted of the subject of this presented study. Seed weight per spike, 1000- seed weight and protein content of backcross generation of durum wheat Gökgöl x Erzincan; protein content of backcross generation of durum wheat Gökgöl x Atseke-4; generations of backcross of Japiga x Gökgöl indicated higher values in plant height, seed weight per spike, 1000- seed weight and protein content higher than those their parents were found statistically different. On the other hand, in the aestivum wheats, the backcross generations of Kate- A- 1 x Momtchil yielded higher values only in protein content, the combinations of Orso x 1435 in plant height, 1000- seed weight and sedimentation index higher than those their parents were statistically different. In addition, the backcross generations of both durum and aestivum wheats showed superior values than at least one of their parents in respect of most of the characters tested in this study.
dc.format.extentX, 96 sayfa
dc.identifier.citationTaş, B. (1998). Geri melezleme generasyonlarının buğdayda bazı agronomik ve kalite unsurları üzerine etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/8968
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGeri melezlemede makarnalık buğday
dc.subjectGeri melezlemede ekmeklik buğday
dc.subjectGeri melezlemede kalite
dc.subjectBackcross of durum wheat
dc.subjectBackcross of aestivum wheat
dc.subjectQuality of backcross
dc.titleGeri melezleme generasyonlarının buğdayda bazı agronomik ve kalite unsurları üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of backcross generations on agronomic and quality characteristics of some wheat genotypes
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
079040.pdf
Boyut:
6.14 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama