Publication: Otomotiv ve gıda sektörlerinde enerji verimliliği ve karbon emisyonunun azaltımı ile ilgili bir çalışma
dc.contributor.author | Hasdemir, Işıl | |
dc.contributor.author | Değirmen, Duriye | |
dc.contributor.buuauthor | Şanlı, Gizem Eker | |
dc.contributor.department | Mühendislik Fakültesi | |
dc.contributor.department | Çevre Mühendisliği Bölümü | |
dc.contributor.orcid | 0000-0002-7175-2942 | |
dc.date.accessioned | 2024-04-29T12:37:00Z | |
dc.date.available | 2024-04-29T12:37:00Z | |
dc.date.issued | 2023-12-01 | |
dc.description.abstract | Endüstriyel işletmelerde enerji tasarrufu sağlamak ve düşük karbonlu üretim yöntemlerini kullanmak işletmelerin karbon ayak izini düşürdüğü için büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı gıda ve otomotiv sektörlerinde faaliyet göstermekte olan 2 fabrikada yapılabilecek enerji verimliliği uygulamalarını değerlendirmek ve bu uygulamalarla sağlanacak enerji tasarrufu (Nm³/yıl) ile önlenecek karbon emisyon miktarlarını (ton CO₂/yıl) ortaya koymaktır. Her iki tesiste yapılabilecek ortak iyileştirmeler; sıcak hatlara izolasyon uygulaması, basınçlı hava kaçaklarının giderilmesi, basınçlı hava sistemi basıncının 1 bar düşürülmesi, kompresör emiş havasının düzenlenmesi, selenoid vana uygulaması ve flash buhar uygulamasıdır. Bunların yanı sıra gıda işletmesi özelinde 2 ve otomotivde 1 adet münferit enerji tasarruf çalışması önerisinde bulunulmuştur. Gıda sektöründe çevresel fayda (48 ton CO₂) ve enerji tasarruf verimi (22 TEP/yıl) açısından en verimli uygulamanın flash buhar uygulaması olduğu görülürken, otomotiv işletmesinde ise çevresel fayda açısından basınçlı hava kaçaklarının giderilmesi (152 ton CO₂) ve enerji tasarruf veriminde ise sıcak hatlara izolasyon uygulaması(60 TEP/yıl) en avantajlı uygulama olarak tespit edilmiştir. Tüm öneriler değerlendirildiğinde gıda işletmesinde 6 adet uygulama neticesinde CO₂ emisyonunda yıllık toplam 121 ton kadar azalma sağlanabilirken, 5 adet iyileştirmenin önerildiği otomotiv işletmesinde bu değer 323 ton seviyesinde olacaktır. | |
dc.description.abstract | It is of great importance to save energy and use low-carbon production methods in industrialenterprises, as they reduce the carbon footprint of enterprises. In this study, it is aimed to evaluate theenergy efficiency applications that can be made in 2 factories operating in the food and automotivesectors in Turkey and to reveal the energy savings (Nm³ / year) to be achieved with these applications andthe amount of carbon emissions to be prevented (ton CO₂ / year). Common improvements that can bemade in both facilities are insulation application to hot lines, elimination of compressed air leaks,reduction of compressed air system pressure by 1 bar, regulation of compressor intake air, application ofsolenoid valve and flash steam application. In addition to these, 2 individual energy saving studies havebeen proposed in the food business and 1 in the automotive sector. While it is seen that the most efficientapplication in terms of environmental benefit (48 tons CO₂) and energy saving efficiency (22 TOE/year)in the food sector is flash steam application, in the automotive business it is seen that the compressed airleaks are eliminated (152 tons of CO₂) and hot air is used in terms of energy saving efficiency. Insulationapplication (60 TOE/year) to the lines has been determined as the most advantageous application. Whenall the suggestions are evaluated, as a result of 6 applications in the food business, a total reduction of 121 tons of CO₂ emissions can be achieved annually, while this value will be at the level of 323 tons in theautomotive business where 5 improvements are proposed. | |
dc.identifier.citation | Değirmen, D. vd. (2023). "Otomotiv ve gıda sektörlerinde enerji verimliliği ve karbon emisyonunun azaltımı ile ilgili bir çalışma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 28(3), 937-956. | |
dc.identifier.doi | https://doi.org/10.17482/uumfd.1340246 | |
dc.identifier.endpage | 956 | |
dc.identifier.issue | 3 | |
dc.identifier.startpage | 937 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/uumfd/issue/81080/1340246 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3319183 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11452/41296 | |
dc.identifier.volume | 28 | |
dc.language.iso | tr | |
dc.publisher | Bursa Uludağ Üniversitesi | |
dc.relation.collaboration | Sanayi | |
dc.relation.journal | Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi | |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.subject | Sanayi | |
dc.subject | Enerji verimliliği | |
dc.subject | CO₂ | |
dc.subject | Ekonomik fayda | |
dc.subject | Industry | |
dc.subject | Energy efficiency | |
dc.subject | Economic benefit | |
dc.title | Otomotiv ve gıda sektörlerinde enerji verimliliği ve karbon emisyonunun azaltımı ile ilgili bir çalışma | |
dc.title.alternative | A case study on energy efficiency and reduction of carbon emissions in automotive and food sectors | |
dc.type | Article | |
dspace.entity.type | Publication | |
local.contributor.department | Mühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü |
Files
Original bundle
1 - 1 of 1