Publication:
Değer çatışmaları ve sanat

dc.contributor.buuauthorŞentürk, Leyla Varlık
dc.contributor.departmentEğitim Fakültesi
dc.contributor.departmentGüzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
dc.date.accessioned2023-03-29T11:39:36Z
dc.date.available2023-03-29T11:39:36Z
dc.date.issued1998
dc.description.abstractValue is characteristics of the thing, which is necessary for needed conditions to be done for social structure or personal opinion (beauty, goodness, truth, desired and to be defended) to be valid and acceptable. Deep contrast between profits and ideologies put forward the conflict. To achieve conflict there should be at least two different social factors and these forms social interaction process. Every conflict needs agreement between opposing values. This simplifıes society to be integrated and possess the common value. Conflict is a grade system, which provides something to be more preferable than anything else. From the existence of human being until present day some different cultures have been formed and the values, which formed in that time had a superior characteristic than previous ones. All the changes resulted by these improvements reflected to fatter cultural structures and caused to change by effecting them. As passing from the prehistory to historical ages, from the first age to middle age, from the middle age to new age, from the new age to technology age. When we investigate the art of different communities, we can understand that it is not apart from the point of subject, technic, feeling and purposes, from the community in which it is and formed by the events of that community. Artist is able to reflect impressions he took from the community he is in, to his work of art.
dc.description.abstractDeğer; toplumsal yapının ya da kişisel görüşün (güzelin, iyinin, doğru olanın, erişilmek istenen, savunulan) geçerli ve kabul edilebilen olması için, gerekli olan şeyin özelliğidir. Çıkarlar ve ideolojiler arasındaki derin karşıtlık ise çatışmayı ortaya koymaktadır. Çatışmanın gerçekleşebilmesi için en azından iki farklı toplumsal etken olması gerekmekte ve bu toplumsal etkileşim sürecini oluşturmaktadır. Her çatışma, çatışan değerler arasında bir uzlaşmayı gerektirir. Bu da toplumun bütünleşmesini ve ortak değerlere sahip olmasını kolaylaştırmaktadır. Çatışma, bir şeyin başka bir şeye göre daha yüksek, daha tercih edilebilir olmasını sağlayan aşama düzenidir. İnsanoğlunun varoluşundan günümüze kadar çeşitli kültürler oluşmuş ve zaman içerisinde oluşan değerler bir önceki değerler bütününe göre daha üstün bir özellik kazanmıştır. Bu gelişmeler sonucundaki her değişiklik bir sonraki kültür yapısına yansımış ve onu etkileyerek değişmesine sebep olmuştur. Tarih öncesinden tarih çağlarına, İlkçağdan Ortaçağa, Ortaçağdan Yeniçağa, Yeniçağdan Teknoloji çağına geçişte olduğu gibi. Farklı toplumların sanatlarını incelediğimizde konu, teknik, duygu ve amaçlarıyla içinde bulunduğu toplumdan ayrı olmadığını o toplumun olguları ile şekillendiğini kavrayabiliriz. Sanatçı yapıtlarında içinde bulunduğu toplumdan aldığı izlenimlerini yansıtabilmektedir.
dc.identifier.citationŞentürk, L. V. (1998). “Değer çatışmaları ve sanat”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 297-305.
dc.identifier.endpage305
dc.identifier.issn2667-6788
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage297
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31875
dc.identifier.volume11
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / Journal of Uludag University Faculty of Education
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectValue
dc.subjectContrast
dc.subjectArt
dc.subjectDeğer
dc.subjectÇatışma
dc.subjectSanat
dc.titleDeğer çatışmaları ve sanat
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentEğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
11_1_33.pdf
Size:
2.2 MB
Format:
Adobe Portable Document Format