Publication:
Dual fazlı çeliklerde ikinci faz martenzit morfolojisinin mekanik özelliklere etkisi

dc.contributor.advisorBayram, Ali
dc.contributor.authorUla, Murat
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-04T07:36:48Z
dc.date.available2020-02-04T07:36:48Z
dc.date.issued1999-02-15
dc.description.abstractBu çalışmada düşük karbonlu(yaklaşık %0. 1 C) alaşımsız çelikler kullanılmıştır. Deneysel çalışmaların gerektirdiği ölçülerde hazırlanan numuneler üç farklı ısıl işleme tabii tutulmuştur. A grubu numuneler a+y (820°C) bölgesinde 1 saat tutulup suda su verilmiştir (Intercritical annealing). B grubu numuneler y (910°C) bölgesinde 45 dakika tutulup suda su verilmiştir. Daha sonra bu numuneler a+y (820°C) bölgesinde 1 saat tutulduktan sonra suda su verilmiştir (Intermediate quenching). C grubu numuneler ise y (910°C) bölgesinde 40 dakika bekletilerek fırında a+y (820°C) bölgesine soğutulup bu bölgede 40 dakika bekletilip suda su verilmiştir. (Step quenching), a+y bölgesinde su verme ile elde edilen A grubu numunelerde en yüksek çekme değerleri elde edilmiştir. Üç alaşım içinde en düşük süneklik ve kırılma tokluğu değerleri kademeli su verme ile elde edilen C grubu numunelerde gözlendi. Fiberli martenzit yapısına sahip B grubu numunelerde ise en yüksek süneklik ve kırılma tokluğu değerlerine ulaşıldı. En yüksek aşınma direnci ise B grubu alaşımlarda tespit edildi. Bu üç alaşım içerisinde optimum mekanik özellikler fiberli martenzit yapıdaki B grubu alaşımlarda gözlendi.
dc.description.abstractIn this study, plain carbon (approximately 0,1C) steel specimens were used. In order to obtain different martensite morphologies; different heat treatment procedures were applied to experimental specimens. The group A specimens were held in the a+y (820°C) region for 1 hour and then, quenched in water (Intercritical annealing). The group B specimens were held in the y region (910°C) for 45 minutes and quenched in water subsequently. After that, these specimens were held in the a+y (820°C) region for 1 hour and then, quenched in water (Intermediate quenching). However, the group C specimens were held in the y (910°C) region for 40 minutes and then, quenched in water (Step quenching) in the Group A specimens which were obtained by quenching in the a+y region, maximum tensile values were determined. Between the three alloys, minimum ductility and fracture toughness values are observed in the Group C specimens. However, in the Group B specimens which have a fibrous martensitic structure, maximum ductility and fracture toughness values are observed. The maximum wear resistance is determined in the Group B alloys. In these three group alloys, optimum mechanical properties are observed in the Group B alloys which have a fibrous martensitic structure.
dc.format.extentX, 63 sayfa
dc.identifier.citationUla, M. (1999). Dual fazlı çeliklerde ikinci faz martenzit morfolojisinin mekanik özelliklere etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7801
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDual faz
dc.subjectKırılma Tokluğu
dc.subjectMorfoloji
dc.subjectMartenzit
dc.subjectÇekme özellikleri
dc.subjectDual Phase Steels
dc.subjectTensile Properties
dc.subjectMartensite
dc.subjectMorphology
dc.subjectFracture Toughness
dc.titleDual fazlı çeliklerde ikinci faz martenzit morfolojisinin mekanik özelliklere etkisi
dc.title.alternativeEffect of morphology of secord-phase martensite on mechanical properties of dual phase steels
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
084889.pdf
Size:
2.93 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: