Publication:
Effects of supplementation with rosemary (rosmarinus officinalis l.) volatile oil on growth performance, meat mda level and selected plasma antioxidant parameters in quail diets([1])

dc.contributor.buuauthorÇetin, İsmail
dc.contributor.buuauthorYeşilbağ, Derya
dc.contributor.buuauthorCengiz, Şerife Şule
dc.contributor.buuauthorBelenli, Deniz
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentBiyokimya Ana Bilim Dalı
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0003-0708-3833
dc.contributor.researcheridAAK-5370-2020
dc.contributor.researcheridB-1526-2018
dc.contributor.scopusid56707038100
dc.contributor.scopusid9246817500
dc.contributor.scopusid56329475100
dc.contributor.scopusid56743270100
dc.date.accessioned2023-02-07T10:43:06Z
dc.date.available2023-02-07T10:43:06Z
dc.date.issued2016-10-19
dc.description.abstractThe current study was conducted to evaluate the effects of dietary supplementation with rosemary volatile oil on performance, meat quality and selected plasma antioxidant parameters of quails. A total of 192 1-day-old Pharaoh (Coturnix coturnix Pharaoh) quails, including both males and females, were divided into three groups containing 64 quails and treated as follows: (1) a control group with 0 mg volatile oil/kg of diet; (2) 200 mg/kg rosemary volatile oil plus-RVO1; and (3) 250 mg/kg rosemary volatile oil plus-RVO2. The diets were prepared fresh for each treatment. The experiment was carried out for 42 days. Dietary treatments did not have any significant effect on live weight gain, feed intake, feed conversion rate, hot and cold carcass yield. There were significant differences for the plasma MDA level (P < 0.01) and meat MDA level (P <= 0.001) between the control and treatment groups. Plasma SOD activity not affected by addition of rosemary volatile oil but plasma GPx level was significantly (P < 0.01) affected by dietary treatments. In conclusion, rosemary volatile oil may be a potential natural antioxidant for quails and used to retard lipid oxidation in animal diets to improve meat products quality and animal performance.
dc.description.abstractBu çalışma, rasyona ilave edilen biberiye uçucu yağının, bıldırcınlarda performans, et kalitesi ve bazı plazma antioksidan parametreleri üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 1 günlük yaşta 192 adet Pharaoh (Coturnix coturnix Pharaoh) erkek ve dişi bıldırcınlar kullanıldı. Araştırmada her bir deneme grubunda 64 bıldırcın olmak üzere toplam 3 ana gruba bölündü ve deneme grupları sırasıyla: (1) rasyona 0 mg/kg biberiye uçucu yağı; (2) 200 mg/kg biberiye uçucu yağı ve (3) 250 mg/kg biberiye uçucu yağı ilave edildi. Rasyonlar her deneme grubu için taze olarak haftalık olarak hazırlandı. Deneme 42 gün boyunca yürütüldü. Araştırmada rasyona biberiye uçucu yağ ilavesinin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, sıcak ve soğuk karkas verimi üzerine önemli bir etkisi tespit edilmedi. Araştırmada plazma MDA (P<0.01) ve et MDA (P≤0.001) düzeyinde kontrol ve deneme grupları arasında önemli farklılıklar belirlendi. Çalışmada plazma SOD aktivitesi biberiye uçucu yağ ilavesinden önemli düzeyde etkilenmemiş fakat plazma GPx oranını önemli (P<0.01) düzeyde etkilemiştir. Sonuç olarak, bıldırcın rasyonlarına ilave edilen biberiye uçucu yağının lipid oksidasyonu geciktirerek potansiyel bir doğal antioksidan katkısı olabileceği ve hayvan performansını iyileştirmek amacıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.sponsorshipThis study was edited by American Journal Experts (AJE)
dc.identifier.citationÇetin, İ. vd. (2017). ''Effects of supplementation with rosemary (rosmarinus officinalis l.) volatile oil on growth performance, meat mda level and selected plasma antioxidant parameters in quail diets([1])''. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 23(2), 283-288.
dc.identifier.endpage288
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue2
dc.identifier.scopus2-s2.0-85010700176
dc.identifier.startpage283
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2016.16438
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/30872
dc.identifier.volume23
dc.identifier.wos000395750400015
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAntioxidant
dc.subjectPerformance
dc.subjectQuail
dc.subjectRosemary
dc.subjectVolatile oil
dc.subjectLipid oxidation
dc.subjectDietary rosemary
dc.subjectExtracts
dc.subjectTissues
dc.subjectAcid
dc.subjectConstituents
dc.subjectMixture
dc.subjectHerbs
dc.subjectAntioksidan
dc.subjectPerformans
dc.subjectBıldırcın
dc.subjectBiberiye
dc.subjectUçucu yağ
dc.subject.scopusBroiler Chickens; Diet; Carcass Characteristics
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleEffects of supplementation with rosemary (rosmarinus officinalis l.) volatile oil on growth performance, meat mda level and selected plasma antioxidant parameters in quail diets([1])
dc.title.alternativeBıldırcın rasyonuna biberiye uçucu yağ ilavesinin büyüme performansı, et MDA düzeyi ve bazı plazma antioksidan parametreleri üzerine etkisi
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Biyokimya Ana Bilim Dalı
local.indexed.atScopus
local.indexed.atWOS

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Çetin_vd_2017.pdf
Size:
266.89 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: